Maximumsnelheid

Date 14 februari 2009

‘Zone voor 30-km onveiliger,’ staat vandaag in de Ooi- en Geemlander te lezen. ‘Gemeenten hebben nagelaten verkeersdrempels aan te leggen, waardoor nog steeds veel automobilisten te hard rijden en ongelukken veroorzaken.’ Aldus onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ik voel me als raadslid aangesproken: de gemeenten krijgen de schuld van het te hard rijden in 30km-zones? Niet de automobilisten zelf die kennelijk maling hebben aan verkeersborden en te vaak net iets harder willen rijden dan toegestaan is? Hier in Oldegeppel blijkt inderdaad dat de politie weigert iets tegen snelheidsovertreders te doen zolang de gemeente niet eerst zelf drempels en andere snelheidsbeperkende maatregelen neemt. Wat voor mij gewoon afschuiven van verantwoordelijkheden is, waarbij je dan de ander de schuld geeft van het feit dat je zelf je taak niet goed uitvoert: handhaven.

En het snelheidsprobleem is zo simpel op te lossen! Gewoon in auto’s snelheidsbegrenzers inbouwen die gps-gestuurd worden. Want als bekend is waar je rijdt, moet dat toch te combineren zijn met een simpele database die aangeeft hoe hard je daar mag rijden? Als je dan harder wil rijden dan toegestaan is lukt dat gewoon niet! Simpel toch? Veel veiliger voor onze kinderen! Kunnen we al die drempels en chicanes en andere ontsierende autoremmers weer gaan afbreken zodat de straten er weer een beetje normaal en rustig uitzien en je als fietser niet meer over al die hobbels hoeft te springen. Flitspalen kunnen verdwijnen en niemand hoeft meer bang te zijn op snelheidsovertredingen betrapt te worden. Wellicht zal dat woord over enkele decennia uit de woordenboeken verdwijnen. Laten we slim gebruik maken van nieuwe technologieën!

Nu zijn er natuurlijk altijd liberalen die vinden dat zoiets niet kan. Een inbreuk op de eigen vrijheid. Maar welke vrijheid bedoelen ze dan? De vrijheid om de wet te overtreden? Zover kan het liberalisme toch niet gaan? De vrijheid om baas in eigen auto te zijn? Maar veiligheidsgordels zijn ook ooit verplicht gesteld en ingevoerd. En soms kan een stukje onvrijheid juist veel gevoel van vrijheid geven. Je geen zorgen meer te hoeven maken over te snel rijden, dat moet toch een verademing zijn? Je niet meer medeverantwoordelijk te hoeven voelen voor ongelukken in 30km-zones, wat wil je nog meer? In 2007 hebben daar zo’n 1400 ernstige ongelukken plaatsgevonden, waarvan 3 procent dodelijk. Voor een groot deel hoeft dat dus helemaal niet, en de maatregel om dat te voorkomen ligt dus voor het grijpen. Nu alleen de wil nog om er echt iets aan te doen!

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

1 reactie op “Maximumsnelheid”

 1. vriend zei:

  het was wèl de [gemeente]Raad van Oldegeppel die enkele jaren geleden om FINANCIELE redenen instemde met 2 (i.p.v. 4) drempels om de rijsnelheid op de Geemlanderlaan aldaar te beperken, waardoor deze 2 drempels dezelfde functie kregen als die van een ‘nat toastje’; idem dito kwamen er 0 drempels op de Bergweg!

  alternatieve oplossing: flitsen zoals bij snelheidsovertreding op autowegen [de wethouder van O. is immers voor (méér) permanente camera’s/toezicht].

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>