5G

Date 13 mei 2020

Vandaag of morgen zal ik wel ergens lezen dat het coronavirus zich ook verspreidt via glasvezel en koperdraad, zodat we ook thuis achter onze computers niet meer veilig zijn. Dat niet alleen, want corona surft ook graag op elektromagnetische straling, zodat we ook onze telefoons met een mond- en oorkapje moeten afschermen. Er is altijd wel een aantal onderzoekers dat dit wetenschappelijk weet te onderbouwen en de strijd aangaat met overheden en telecomproviders die uit eigenbelang blijven roepen dat al die straling heel veilig is. Wat is waar? Dat moeten we maar zelf uitzoeken, net als wat de beste manier is met de pandemie om te gaan.

Zo herinner ik me de hevige discussies die een jaar of vijftien geleden oplaaiden rond UMTS, dat volgens het zogenaamde Zwitserse onderzoek veilig was. Nou, ik ben indertijd zelf dat onderzoek eens gaan lezen, maar was niet echt overtuigd. Maar dat prutswerk werd overal als heilig verwelkomd: kassa voor zowel de staat als de telecomproviders. Het heeft me ook heel sceptisch gemaakt over onderzoekbureaus. Hetzelfde zie je binnen de politiek. Daar zitten te weinig bètajongens en -meisjes om zelf een onderbouwde mening te kunnen vormen zodat van alles en nog wat wordt uitbesteed aan onderzoekbureaus. Die laatste zijn tuk op eventuele nieuwe opdrachten en praten de opdracht gevende overheden dan ook graag naar de mond.

Ik weet dus zelf niet meer hoe veilig of onveilig 5G is. Van UMTS heb ik zelf geen last gehad. Denk ik, want wie weet had ik meer vitaliteit en gezondheid gehad als dat er nooit was gekomen. Wel weet ik dat mensen wel degelijk last kunnen hebben van straling, zoals Jimmy’s broer Chuck die zich in aluminiumfolie hult in de fantastische serie Better call Saul. Dan wordt het afwegen van voor- en nadelen, wat heel lastig is omdat de ellende van ziekte moeilijk in geld is uit te drukken. Hoeveel is een gezond jaar van een mensenleven waard? Dat zijn dezelfde discussies als rond de huidige pandemie: hoe weeg je gezondheid af tegen economie? Bovendien gaat het bij 5G niet alleen om fysieke veiligheid. Wat te denken van de volgbaarheid van gebruikers als telefoons zo nauwkeurig gevolgd kunnen worden door de explosie van zendmasten? Hoe gaan de masten de openbare ruimte ontsieren? De toren van de Kruiskerk in Huizen staat nu al vol!

Natuurlijk geniet ik ook van mijn snelle mobieltje en moet ik er niet aan denken dat het weer trager zou worden. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik het vroeger gemist zou hebben als 4G er nooit gekomen was. Ofwel: heb ik behoefte aan een sneller internet, aan 5G? En is het verantwoord aan iets te beginnen zolang er nog twijfels zijn? Niet doen dus. Waarom zou je? Ik vind het mooi zoals het is en moet denken aan de show Waar heb dat nou voor nodig uit de tijd toen televisie nog televisie was. Waarom moet alles steeds sneller en perfecter? Kunnen we dan nooit eens ophouden met groeien en verbeteren? Zijn we er ooit gelukkiger door geworden? Ja even, maar daarna voelt alles weer als heel normaal. Eigenlijk zou de wereld een poosje eens helemaal stil moeten staan. Er is kennelijk een pandemie voor nodig om ons zo ver te krijgen.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>