Mijn nieuwe computer

Date 25 juli 2021

Mijn desktop was inmiddels negen jaar oud. Het werd dus de hoogste tijd voor een nieuwe. Omdat ik heel blij ben met een laptop van Acer, koos ik voor een desktop van hetzelfde merk. Het werd een Acer Aspire, en tot nog toe ben ik er heel tevreden over. De tweede dan, want de eerste wist ik al binnen twee dagen kapot te maken. Hoe ik dat presteerde? Er is tegenwoordig nog maar zelden een optische drive ingebouwd, want wie gebruikt er nog cd-roms of dvd’s in zijn computer? Ik had nog een oude speler liggen en die sloot ik aan op een usb-poort, wat kennelijk de doodslag was voor mijn gloednieuwe computer, die een ongezonde geur begon te verspreiden. Heb ik dat ook eens meegemaakt. Bellen met Coolblue, een bedrijf waarover ik ontzettend tevreden ben en waarvan je ook heel snel medewerkers aan de lijn kunt krijgen. Dezelfde dag heb ik hem naar een PostNL-punt gebracht, bij ons in de supermarkt. Op een steekwagentje, wat ook handig was om een pak keukenrollen mee terug naar huis te nemen. Drie werkdagen later werd keurig een nieuwe gebracht. Opnieuw welkom, computer!

Ik dacht indertijd slim te zijn door naast mijn desktop ook een laptop in gebruik te nemen. De eerste voor meer zakelijke dingen en de laatste voor het privéwerk. Maar ik vond dat toch een beetje onhandig, zeker nu ik minder zakelijke dingen doe en nog minder ga doen. Dus nu was het de kunst om alles van de oude desktop én de laptop in één nieuwe computer te zetten. Vooral voor de e-mail was het een heel geknutsel om de verschillende zakelijke en privé accounts over te hevelen zonder iets kwijt te raken. Maar ik ben slim, en het stoeien met computers heb ik altijd leuk gevonden – dat is mijn lievelingsuitdaging waar ik graag mijn hersens in zet. En ik schijn een gave te hebben waarmee ik relatief snel problemen oplos omdat ik de kunst versta om met computers mee te denken, wat me een nogal uitzonderlijk empathisch vermogen lijkt. Misschien komt het ook omdat ik gewoon van die dingen hou, en ze graag een dankbaar schouderklopje geef als ze weer een dag goed werk hebben gedaan.

Zeventien programma’s maken mijn computer compleet. Om te beginnen Firefox voor het surfen en Thunderbird voor de e-mail. Dat laatste draaide de laatste jaren op zowel mijn desktop als mijn laptop, en na wat geknutsel kan ik nu beide accounts gebruiken door tussen twee zogenaamde profielen te schakelen. Wat natuurlijk niet kan ontbreken is WinZip voor het uitpakken van bestanden, en Adobe Acrobat voor het bekijken van pdf’jes. Vervolgens Microsoft Office en LibreOffice, beide voor de gebruikelijke tekstverwerking, rekenbladen en meer. Voor het bekijken en bewerken van foto’s en plaatjes gebruik ik FastStone en Corel Paint Shop Pro, terwijl ik filmpjes kan maken met Adobe Premiere Elements. Verder heb ik Macromedia Dreamweaver voor het bewerken van websites, en WinSCP om het resultaat daarvan naar de server te sturen. Een hebbedingetje is Pixeur waarmee je de codes van kleuren op je documenten kunt bewaren. Mijn foto’s worden keurig door jAlbum systematisch in beeld gebracht. Ook heb ik het gratis Aldfaer voor het professioneel zien en bijwerken van mijn stamboom, en natuurlijk Firestorm om naar Second Life te kunnen reizen. Binnenkort komt Teams er nog bij voor vergaderingen met de gemeenteraad, de coalitie en de fractie. En last but not least Acronis True Image voor back-up en schijfherstel. Klaar.

Er staat nu een joekel van een beeldscherm voor mijn neus, een Acer Nitro van 27 inch. Daar zit ook geluid in, zodat ik niet aparte boxjes hoef te kopen die meestal op batterijen gaan. Super helder en levendig beeld, maar wel wat blikkerig geluid. Ik heb twee printers, een HP LaserJet en idem DeskJet waarvan de laatste draadloos met de computer is verbonden. Verder een externe harde schijf en een losse dvd-speler. Binnenkort komt er een webcam bij. Natuurlijk moest er nog wel het een en ander aan mijn persoonlijke voorkeuren worden aangepast. Zoals de anderhalve regel die Word toepast als je op enter drukt: weg ermee. Het is soms wel even zoeken naar waar dit soort instellingen ook alweer te vinden waren, want dit is typisch iets dat je alleen maar bij een nieuwe computer doet. Maar op internet is meestal wel snel te vinden hoe dat moet. En ik zal hier en daar nog wil dingen tegenkomen waar mijn voorkeur nog moet worden aangepast. Hoe dan ook, ik heb me vermaakt de afgelopen week en al dit geknutsel is best goed voor mijn hersenen. Die gebruiken een vijfde van je energie, maar dat zal de afgelopen week wel meer zijn geweest. Geen wonder dat ik afgelopen nacht wel een uur of tien moe maar voldaan heb geslapen.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>