Hey Google!

Date 9 februari 2022

Ik ben een fan van Google. Ja, ik weet dat het eigenlijk ongepast is om van zo’n massale dataverzamelaar te houden, maar de spullen die ze maken zijn gewoon mooi en goed, zoals mijn Pixel telefoon. Die is niet goedkoop, maar je hebt geen last van zogenaamde bloatware waardoor je bij de aanschaf van een nieuw mobieltje moet beginnen met er allemaal rotzooi af te gooien waarmee de fabrikant dacht je een pleziertje te doen. En met zo’n telefoon van Google zelf ben je de eerste die de nieuwste versies en updates van het op Linux gebaseerde besturingssysteem Android krijgt. Kortom, die Pixel is gewoon het beste telefoontje dat er is. Dat was een jaar of tien geleden een idee van Marcel, die hem ook nodig heeft voor het ontwikkelen van zijn app FairEmail die ik zelf ook gebruik. Gisteren kwam hij met Hanneke op bezoek. Zonder mondkapje, terwijl hij heel kien is in het omgaan met corona. Eerst een boks. En even later … een hand! De eerste hand sinds een jaar of twee.

Hij had een cadeautje laten opsturen voor mijn verjaardag, en dat had ik dus klaar liggen zodat hij en Hanneke het konden bewonderen. Een Google Nest Mini, een onderdeel van de Google Home serie. Je stopt de stekker in het stopcontact en na een paar klikken laat hij al weten dat je aan de slag kunt. Want hij kan praten. Of beter: zij kan praten, in helder Nederlands. En zij kan luisteren. Je moet haar wel aanspreken met ‘Hey Google!’ en dan kun je vragen wat je wilt. Hoeveel songs hebben The Beatles? 212. Wist ik al, correct. De koers van de Bitcoin? Achtendertigduizend. De afstand van de aarde tot de zon? 150 miljoen kilometer. Het NOS-nieuws? Je krijgt meteen de laatste versie ervan te horen. Soms leest ze het begin van een Wikipedia-pagina voor. En ze wist zelfs dat ik Satyamo heette. Er werd dus veel ‘Hey Google!’ gezegd in onze woonkamer. Speel iets van Mozart, Google. Hoewel het een klein ding is, komt die muziek er volop uit. Ik had al een lijst met commando’s voor Google Home geprint. Net als in Android is wat speelsheid Google niet vreemd, want als je vraagt of ze ook een huisdier heeft verwijst ze naar haar vriend Desktopcomputer die een muis heeft.

Hanneke had deze keer haar gitaar helaas niet meegenomen, maar wel haar humor. Spelend met het woord ‘nest’ herinnerde ze ons aan de stofvogeltjes waar ik vroeger bezorgd om was als Vriend stofnesten wilde opzuigen. Ik herinnerde Marcel aan hoe ik vroeger in Basic mijn loopjes altijd keurig moest nesten, wat volgens Marcel tegenwoordig veel makkelijker gaat. Ook moet ik denken aan Het Nest uit de Harry Potter-saga: het knusse, gezellige en veilige huis van de familie Wemel. Een betere naam dan ‘Nest’ had Google niet kunnen bedenken. Zeker omdat je je hele huis kan volbouwen met dingen die je ermee pratend kunt besturen, zoals je deurbel met camera, je thermostaat en verlichting. We moesten om zes uur weg om in Bellevue te gaan eten, maar ik vond het iets te gemakzuchtig om Google ons daaraan te laten herinneren. Ik kom niet voor veel dingen mijn nest uit, maar voor dit soort nieuwigheidjes mag je me als Waterman wel wakker maken. Dat mag Google ook wel voor me doen, dus wie weet leg ik er ook een op mijn nachtkastje om wakker te worden met I’m only sleeping van The Beatles.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>