Alternatieve beurs

Date 14 november 2006

Het afgelopen weekend met vriend naar de Vakbeurs Internationaal Therapeut in Apeldoorn geweest. Eigenlijk alleen voor een toespraak van de Haarlemse arts Moolenburgh, die ik blij had gemaakt met een recensie van zijn boek Op je gezondheid! in De Vuurfakkel. Maar er was een treinongeluk gebeurd, zodat we moesten omrijden en te laat aankwamen voor zijn toespraak, zodat er niet veel meer restte dan hem een hand te geven en iets voorin een boek te laten schrijven. En daar stonden we dan in de Amerikahal op de eerste verdieping uit te kijken over de straatjes van een beurs die zoemde van de alternatieve geneeskunst. ‘Laat Hoogervorst dit niet weten,’ dacht ik nog, want die zou deze onzin ogenblikkelijk verbieden.

En zo drentelden we onverwachts over de beursvloer waar ons alles verteld werd over klankschalen, biofeedback-apparatuur, massagetafels, Schüssler celzouten, auralezers, chakra-therapie, orthomoleculaire geneeskunst, voedingssupplementen, oorkaarsen, holistische therapie, watervernevelaars, acupunctuur, Bach-bloemen, wierook, meditatiebankjes, homeopathische geneesmiddelen, edelstenen, licht-therapie, ayurveda, etherische oliën, craniosacrale therapie, wichelroedes, kruiden, magneet-therapie, shiatsu, familie-opstellingen, astrologie, reiki, shamanistische healing, voetzone-reflexologie, laser-therapie, water-vitalisering, meridiaan- en kleurentherapie en waarschijnlijk nog veel andere geneeskunstige wonderen die ons zijn ontgaan in de onverwachte drukte van belangstelling die er gelukkig nog steeds is voor deze alternatieve misdenk die de dunkpolitie van ons ministerie nog steeds niet heeft kunnen uitroeien.

In deze wereld voel ik me thuis. Niet omdat ik in alles geloof dat er aan de man en vrouw gebracht wordt. In dit soort kringen cirkelen er vaak wolken vraagtekens om me heen. Ik voel me thuis in deze wereld omdat zij een hart heeft, omdat zij leeft, omdat er enthousiasme is, omdat er aandacht en liefde is, omdat niet alles draait om het commerciële gewin. Hoe anders is dit dan de reguliere medische wereld die steeds killer wordt, ontzield door rationaliteit en materialisme. ‘De huisarts kijkt meer naar zijn computer dan naar jou,’ heb ik eens ergens gelezen. En als het waar is dat niet zozeer het medicijn werkt, maar eerder het geloof erin, de liefde en de aandacht die erin wordt gestoken, dan zou zelfs de meest nuchtere wetenschapper niet anders kunnen dan concluderen dat de alternatieve weg heel gezond is voor de mens.

Toen de beurs sloot besloot Vriend om een meditatie-bankje te kopen. De standhoudster was even afwezig, zodat we rustig plaatsnamen op de eenvoudige maar o zo praktische en uitgekiende houten bankjes. We zaten daar zo lekker dat zelfs andere beursgangers op ons af kwamen. Ze vonden ons daar zo heerlijk zitten! Maar dat kan ook moeilijk anders op een plek waar je je thuisvoelt.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>