Spotify

Date 19 april 2022

De Google Nest die ik cadeau kreeg was de aanleiding tot een abonnement op Spotify. Maar ik gebruik dit de laatste maand veel en veel meer voor mijn nieuwe ‘oren’, zoals ik mijn gehoorapparaat met Bluetooth noem. Want ik stopte Spotify ook in mijn Android telefoon. Die heb ik zoals het hoort altijd bij me of in de buurt. En ik ben niet de enige voor wie dit net zoiets is als een horloge, een halskettinkje of een bril die je met je lijf meedraagt. Ik heb zelden zo vaak naar muziek zitten luisteren als de afgelopen maand. Osho zei me al dat ik meer met muziek moest doen. Bij deze dus. Heerlijk om dat alles met een optimale geluidskwaliteit in je oren te laten streamen. En het aanbod is vrijwel onbeperkt. Wat popmuziek betreft kom ik de gekste vaak vergeten juweeltjes uit de jaren zestig tegen. Wat klassieke muziek aangaat kan ik kiezen tussen een scala van uitvoeringen. Vrijwel alle cd’s in mijn kast zijn wel bij Spotify te vinden. En dat voor een tientje per maand, vrij van advertenties!

Je verzamelt al je lievelingsmuziek in een map ‘Albums’. Als je er een van aanklikt verschijnt een lijst met alle nummers ervan. Klik en spelen maar. Die tracks kan je ook afzonderlijk bewaren in je map ‘Gelikete nummers’. Bij wat je afspeelt kun je heel vaak ook de tekst zien, en ik moet toegeven dat ik daardoor sommige liedjes beter begrijp, want gezongen Engels verstaan is nooit mijn beste kant geweest. Je kan ook nummers op een ‘Playlist’ zetten waarmee je je lievelingsmuziek achter elkaar kunt afspelen. En mocht Spotify niet meer weten wat je verder wilt horen, komt hij automatisch met suggesties. Ik hou niet zo van adviezen die apps me geven, maar ik moet toegeven dat dit Zweedse bedrijf mijn smaak inmiddels best aardig kent. De Berceuse van Fauré kende ik nog niet, evenmin als Flash in the Night van Secret Service. Tegelijk blijf ik bespaard van hiphop en rap, waar ik helemaal niets mee heb en wat ik niet eens muziek zou willen noemen.

Ik had wel een probleempje met Spotify. In een van de laatste updates zit kennelijk een bug, want om de haverklap was de voortgangsbalk van het spelende liedje verdwenen, zodat je de muziek onder andere niet meer kon stoppen. De enige manier om mijn telefoon weer het zwijgen op te leggen was Spotify in de instellingen van mijn telefoon tot stoppen te dwingen. Google staat vol met verhalen hierover, waarvan de meeste oplossingen geven die in de praktijk niet werken. Na veel gezoek vond ik iets wat ik zelf had kunnen bedenken: gewoon een oudere versie installeren en de automatische update even uitschakelen. Het probleem is bekend in Zweden, dus dat zal binnenkort wel weer zijn opgelost. Een ander probleempje is dat er een paar artiesten niet op Spotify te vinden zijn omdat ze ruzie met het bedrijf hebben, zoals Neil Young en daarmee alle albums waarin hij meespeelde zoals Woodstock en Déjà Vu. Ook Robert Long heb ik nog niet gevonden. Jammer.

Ondanks al dit moois ben ik toch niet iemand die de godganse dag naar muziek luistert. Achtergrondmuziek vind ik een crime, want muziek hóórt niet op de achtergrond. En als het daar wél hoort is het geen muziek. Als ik ga slapen wil ik volstrekte stilte en donkerte om me heen. En als ik ’s morgens buiten zit wakker te worden wil ik alleen stilte om me heen. Ik ben gek op stilte, wat ik als een levende aanwezigheid ervaar alsof dat het geluid van de kosmos is. Misschien kan ik dankzij die stilte zo van muziek genieten. En van Spotify.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>