Pinterest

Date 20 juni 2023

Op Pinterest kun je plaatjes, korte video’s en teksten verzamelen en bewaren. Die noem je ‘pins’ want je kunt ze vastpinnen op een ‘bord’. Ik beperk me nu even tot de plaatjes. Zo heb ik onder andere de borden ‘Leuke jongens’ en ‘Osho’. Je kan ook andere borden bekijken en plaatjes daarvan op je eigen bord zetten. Uiteraard kun je zelf ook plaatjes uploaden maar ik heb begrepen dat je daarmee alle rechten ervan aan Pinterest overdraagt. Zover ik weet heb ik dat nooit gedaan, zodat mijn borden alleen met plaatjes van anderen zijn gevuld. Beetje egoïstisch misschien. Er zijn diverse zoekfuncties, en hoewel Pinterest vaak zegt dat een pin van mij ‘geweldig’ is, geeft dit bedrijf ook dagelijks adviezen over wat ik óók wel leuk zal vinden. Daar gebruiken ze kunstmatige intelligentie voor, met als gevolg dat mij plaatjes over thuisdecoratie en zalmrecepten worden gepresenteerd. Er zijn honderden miljoenen gebruikers van Pinterest.

Op mijn bord ‘Leuke jongens’ verzamel ik plaatjes voor Robbie, en bij tijd en wijle maak ik hem gelukkig met een bulk blote knapen. Niet helemaal bloot natuurlijk, want als er iets taboe is in de Verenigde Staten waar Pinterest resideert, zijn het wel geslachtsdelen. Ik moet denken aan een cartoon waarin een moeder met haar dochtertje aan de hand dwars door het bloedbad van een shooting loopt, en haar verbiedt om naar een plaat aan de muur te kijken met een beeldhouwwerk van een naakte man. Misschien was dit soort hypocrisie ook de reden waarom ik eens een bericht kreeg van Pinterest dat ze een pin van me hadden verwijderd, samen met het zondebokkige plaatje. Dat was echter zodanig vervaagd dat ik geen flauw idee had welke pin ze nu bedoelden. Had ik ergens een pik over het hoofd gezien? Zo zomaar kunnen. Een maand later kreeg ik het bericht dat ze het plaatje weer hadden teruggezet. Kom er maar eens achter wat er gebeurd was. Lukt niet.

Een maand of drie geleden maakte Pinterest het nog bonter door mijn hele account op non-actief te zetten. Het enige wat erbij vermeld werd is dat ik mij niet aan de community richtlijnen had gehouden. Maar dat zijn er zoveel! Welke dan, lieve Pinterest? Hoe kan ik mijn leven beteren? Daar ben ik dus niet achter gekomen. In een verborgen bord had ik tekeningen van martelingen bewaard, voor het plaatjesboek van Robin uit mijn roman Strandvliet. Hadden ze in deze verborgen map gekeken? En martelingen zijn toch lang niet zo erg als geslachtsdelen? Ook hier weer geen antwoord van Pinterest. Hoe onbeschoft kun je zijn? Ik was ál mijn plaatjes opeens kwijt, zonder voorafgaande waarschuwing. En het grappige is dat al mijn pins zogenaamde ‘repins’ waren van Pinterest zélf! Met al hun AI hebben ze zelf ook zitten suffen. Nu moest ik voor Robbie opnieuw leuke jongens gaan zoeken. Op een nieuw account dat ik had aangemaakt onder een ander e-mailadres.

Jammer dit bedrijf waarin miljarden omgaan niet eens de moeite neemt om zich een beetje sociaal te gedragen. Voor klachten kun je alleen wat standaardklachten aangeven waarop je standaardantwoorden krijgt. Voor het overige geldt het in ons communicatietijdperk veel gebruikte No Reply. Onbenaderbaar. Op zich is Pinterest een leuke site, daar niet van, maar er zitten kennelijk wat asociale managers achter, dus ik zou er geen traan om laten als het bedrijf vandaag of morgen over de kop gaat. Moeten ze zich maar een beetje behoorlijk gedragen. Ja, ik heb ook de pik op ze. En bij deze zij iedere gebruiker gewaarschuwd.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>