Holodomor

Date 28 juli 2023

Zolang er in dat land niet veel meer opstand komt, heb ik het wel gehad met de Russen. Een dociel volk met oogkleppen op en de koppen in het zand. Teveel lafaards die zich gedwee als kanonnenvoer laten gebruiken. Alsof een dictator het kan overleven als het volk massaal in opstand komt. Er is nog zat internet over om te zien hoe de vork in de steel zit. Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. Van Randwijk. Dit land zal de komende jaren op weinig sympathie meer kunnen rekenen. Wat is dat voor volk dat zich van alles laat wijsmaken? Raketten op de Transfiguratiekathedraal in Odesa. Een land dat niemand heeft aangevallen plat bombarderen, inclusief infrastructuur, ziekenhuizen en kinderen. Martelingen. Krijgsgevangenen ontmannen. Een meedogenloze oorlog, die als uiterst wreed de geschiedenis in zal gaan. Met Poetin bovenaan de rangrijst van oorlogsmisdadigers, voor wie de doodstraf nog veel te licht is.

Oekraïne heeft vaker met dit bijltje gehakt. Ik denk aan de Holodomor, ook wel de Oekraïense Holocaust genoemd, van negentig jaar geleden. Van Stalin moest alle landbouw worden gecollectiviseerd, maar de boeren verborgen hun graan waarvoor ze nog zwaarder werden gestraft en hogere leveranties moesten leveren. Miljoenen van hen werden naar Siberië gedeporteerd. Van de overblijvers stierven vijf miljoen mensen door uithongering. Tweeënhalf duizend mensen werden veroordeeld voor kannibalisme. Het Oekraïense volk moest vernietigd worden als politieke factor en sociale entiteit. Pas deze maand erkende Nederland deze Holodomor als genocide. Maar Oekraïners zijn sterk. Wat vernietigd wordt, bouwen ze rustig weer op. Net als nu. Als jullie ons land ooit zullen krijgen zal er niet veel meer van over zijn dan een desolate dode puinhoop. Het zou me niet verbazen als ze liever al hun eigen graanvelden in de fik steken dan die aan Rusland te geven.

Rusland is één groot minderwaardigheidscomplex. Ze hebben wel wat cultuur, maar weegt dat op tegen creaties als de Goelag Archipel? Het communisme is vervallen tot materialisme en dat is juist wat ik tegen het communisme heb. Een zielige levensbeschouwing met een ingebakken wantrouwen en haat tegen alles wat cultuur is. De culturele revolutie van Mao was een contradictio in terminis. Iedereen moest het land op en de fabrieken in. Werken. In de jaren zestig waren er zelfs studenten die zweerden bij Mao, iets wat ik nooit heb begrepen. Het communisme haat ook religie, want dat is opium voor het volk, alsof wodka dat niet is. Misschien dat ik daarom extra geschokt ben door die raketten op die kathedraal. Communisme is in beginsel natuurlijk heel prachtig, maar in Rusland is dat verworden tot een soort nazisme dat maar al te graag anderen wordt verweten. Ik zal niet ontkennen dat het Westen decadent is geworden – iets waarin ik ook moslims gelijk moet geven – maar dat is nog altijd beter dan mensen hun vrijheid te ontnemen en ze tot robots te hersenspoelen. Eigenlijk zouden ze daar wat meer roulette moeten spelen.

Een zielig volk waar je eigenlijk alleen maar diep medelijden mee kunt hebben. Maar ook bij dit land moeten grenzen aan de groei worden gesteld. Ik heb diep respect voor de Oekraïners die liever sterven dan zich aan de mateloze macht over te geven. Dat is ware liefde. En op langere termijn zullen ze ook de huidige Holodomor overleven, want ooit zal de rode viburnum weer bloeien. Misschien niet straks maar pas over de vele decennia. Op de lange termijn wint liefde het altijd, want die is onuitroeibaar.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

2 reacties op “Holodomor”

 1. Ma Gyan Lino zei:

  Dag Satyamo .Wat een prachtig to the point stuk heb je geschreven en nr 910 als het goed is 🙂

  Heb jij enig idee hoeveel sanyassins er wonen in Rusland ?

  Eigenlijk zitten we in een heel verdrietige tijd terwijl met je goede verstand je zou kunnen bedenken dat het niet nodig zou moeten zijn.
  De wereldse gemoederen zijn ondoorgrondelijk we zijn schijnbaar over geleverd aan willekeur . En dan maar hopen dat het allemaal ten goedde keert.
  Maar treurig is het wel .
  Lieve groet Ma Gyan Lino

 2. Satyamo zei:

  Dag Lino. Dank voor je mooie reactie. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee van het aantal sannyasins in Rusland. Wat googelen levert niets op. En tja … we blijven hopen. Liefs, Satyamo

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>