Uitgeslapen

Date 23 december 2006

Vanmorgen werd ik pas om half een wakker. Vanmiddag dus. Waarschijnlijk door dat gevoel van eindelijk rust te hebben. Want december is een drukke en drukkende maand, die wat bij betreft uit de kalender geknipt had mogen worden. Het is dan net alsof de hele wereld van alles van me moet en wil. En zelf draag ik daar ook het een en ander toe bij met een kortingsactie voor horoscopen voor mijn astrologiebedrijf Aries Astro-Services. En met het uitbrengen van een nieuwe Vuurfakkel, waarvan ik de eenenzestigste jaargang heb laten beginnen met mooie artikelen van mijn Wijze Tante over Katharen en over homeopathie. Gisteren is voor mij de decemberdrukte afgesloten met een borrel bij onze burgermoeder, die dan het liefst de hele gemeenteraad met aanhang over de vloer heeft. Dankzij het feit dat ik Jurrie niet heb gesproken, die eergisteravond onze fractievoorzitster met Rita Verdonk vergeleek, is het toch nog gezellig gebleven. Terwijl ik ook meer en meer begon te begrijpen waarom politici meestal te zwaar zijn.

Gelukkig staat boven al deze drukkende drukte een ster te stralen. Ik bedoel het levensgrote oplichtende pentagram dat elk jaar rond deze tijd boven Oldegeppel staat te draaien. Een particulier initiatief dat het dorp siert. Hoewel dezelfde familie een gezondheidsloods heeft geopend waarvan lengte, breedte, hoogte en diepte niet echt in overeenstemming zijn met de Oldegeppelse maatvoering. Vorige week was er open dag en het ziet er van apotheek tot tandarts allemaal zo groots en mooi uit, dat je je middenin een stad waant, en buiten weer even moet wennen aan de dorpse laantjes met kleine huisjes en boerderijen achter de heggen. Niet dat ik het een lelijk gebouw vind, maar het hoort gewoon niet hier, op deze plek in het dorp. Net als de volumineuze school en andere grote gebouwen die het kleinschalige karakter van het dorp, en daarmee de schoonheid ervan, ernstig bedreigen. Juist door dit soort megalomanie ontstaan vervreemding, onbetrokkenheid en ontmenselijking. Gelukkig maar dat zich ook psychologen in de nieuwe gezondheidsloods vestigen…

December: de maand om naar een afgelopen jaar terug te blikken. Waarin ook veel dingen gebeurd zijn, die niet in deze weblog zijn vermeld. Een Osho-filmfestival op mijn verjaardag in januari. Bijeenkomsten met Tony Parsons in Amsterdam. Het beklimmen van de Wilhelmshöhe in Kassel met zijn kunstmatige watervallen. De opname van mijn Wijze Tante in een verpleegtehuis. Diverse lokale politieke perikelen. Een bijeenkomst van alle colleges en raden van de zes gemeenten in ’t Ooi, waar de Provincie zijn best blijft doen om een gemeentelijke herindeling door diverse strotten te duwen. Daar zaten we dan in een studio in Heuvelstad, wellicht dezelfde waar ik een jaar eerder de Bijbelquiz zat te doen. Het was duidelijk dat een meerderheid niet overtuigd was van de noodzaak van herindeling. Deze door de provincie autoritair opgelegde grootschaligheid heeft noch van onderop noch van het Rijk veel draagvlak. ‘Niet alle aanwezigen waren ervan overtuigd dat herindeling nodig is,’ las ik in een verslag van deze avond. Dat is politieke taal, want 60 à 70 procent is inderdaad ‘niet alle aanwezigen’. Het is deze herindeling die hét thema van het komende jaar zal worden.

Maar eerst met Vriend genieten van een paar rustige dagen. Ik heb de drie films van In de Ban van de Ring gekocht, en die gaan we samen op bed liggen bekijken. En toen hij me vroeg wat ik wilde eten met kerst, kon ik het niet laten: zuurkool! Lekker uitslapen. Ook onze burgermoeder kan dat goed, want eergisteren bleef haar stoel leeg toen de raadsvergadering beginnen moest. We zaten elkaar vragend aan te kijken, want zoiets hadden we eerder meegemaakt. Zij zal toch niet wéér…? Maar gelukkig kwam ze een kwartier later met nog wat slaperige oogjes binnen. ‘Ik kan me héél goed ontspannen,’ was haar excuus. En dat is een goed teken, want als mensen niet meer kunnen ontspannen is er écht iets mis. De mensen slapen te weinig. Zeker in de winter. En voor het bedrijven van politiek moet je echt uitgeslapen zijn.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>