Vrijheid

Date 21 april 2009

Ik moet er niet aan denken dat er een vrije wil zou zijn! Dan moet ik kiezen! En ik word al gek van alle keuzes die ik in het gewone alledaagse leven al moet maken. Liever laat ik me meedeinen op de goddelijke golfstroom. Dat is heerlijk ontspannend en alles wat echt gedaan moet worden gebeurt dan moeiteloos vanzelf.

Het idee van een vrije wil is toch het toppunt van arrogantie? Wie denken we wel dat we zijn als we pretenderen het beter te weten dan God, dan het Bestaan? Vrijheid betekent persoonlijkheid, ego, ik, eigenbelang, verdeeldheid, liberalisme. Opgeven van vrijheid betekent overgave, toewijding, samenwerking, heelheid, socialisme. Ooit een commune gezien die niet op socialistische leest was geschoeid?

Vrijheid betekent eeuwige twijfel. Doe ik het wel goed? Terwijl ‘ik’ het natuurlijk nooit goed kan doen. Voor zover ‘goed doen’ überhaupt mogelijk is. Nee, ik kies niet voor vrijheid. Eh… dit was dan mijn laatste keuze!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Vrijheid”

  1. Diana zei:

    Satyamo toch! Ooit een commune gezien op socialistische leest die het langer dan een klein aantal jaren uithield? Zelfs het gepolder in ons land heeft zijn langste tijd gelukkig gehad. Communes, waarvan de opzet van meet af aan rekening heeft gehouden met bepaalde vormen van privacy en met respect voor kleinschalige eenheden als het gezin met kleinschalig privé-bezit, tonen realiteitszin en dat wordt dan ook beloond met een stabiel voortbestaan. Ik denk bv. aan Venwoude en Stoutenburg (het Franciscaans Milieuproject, niet langer uitgevoerd door Franciscanen maar door eco- en biologisch-dynamisch geïnteresseerden, alleenstaanden + gezinnen). Echte vrijheid bestaat m.i. (en niet alleen m.i.) voor ons mensen altijd alleen maar uit een vrijheid in gebondenheid. Begrijpen en accepteren dat men als mens meestal níet kan doen wat men wil en daarvoor kiezen (de goddelijke golfstroom). Dat is m.i. (en niet alleen m.i.) de enige vrije keuze, die er is. (En slechts dat onderscheidt ons van de dieren.) De rest is meedeinen op onze stofwisseling, chemische huishouding, hormonen, zoals bij alle zoogdieren. Jouw zgn. ‘vrije wil’ wordt meestal door het effect van die stofjes in het lichaam bestuurd!

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>