Tony Parsons

Date 18 februari 2007

Vrijdagavond zaten we weer bij Tony Parsons, die zo’n drie keer per jaar naar Amsterdam komt. Een erudiete Engelsman, huisvader, in de zeventig. Een vrolijke man om van te houden. In het Nederlands verschenen van hem de boeken Het open geheim, Niemand hier… en …Niemand daar, en teksten en video’s van hem zijn te bewonderen op zijn website www.theopensecret.com. Hij is verlicht, bevrijd, gerealiseerd of hoe je zo iemand kan noemen die eh… eigenlijk niet bestaat. Misschien is het wel juist deze onbeschrijflijkheid die zo aantrekkelijk is en die er ook nu weer voor zorgde dat er zo’n 150 mensen aanwezig waren. Waaronder vele oude bekenden uit de Osho-wereld, zoals Maarten die achter de knoppen zat en spookachtig mijn naam de zaal rondfluisterde, en Amrito die smachtend serieus half uit zijn stoel hangend zat te luisteren.

‘This is all there is,’ begint Tony zijn verhaal. ‘All is aliveness,’ waarbij hij die tussen duim en vingers met zijn handen lijkt te proeven, zo niet fijn lijkt te malen. En als een echte zenmeester betoogt hij een kwartier in steeds andere woorden dat we in een wereld van illusie leven. Objecten om ons heen bestaan helemaal niet, zijn niet meer dan een activiteit van de aliveness: gordijnen bestaan niet, er is alleen maar leven dat gordijnt. Maar we leven niet alleen in een wereld van illusies, we zijn ook zelf een illusie. Want eigenlijk is alles ongescheiden en leven we in de droom van gescheidenheid. En zo haalt hij steeds iedere vraag inclusief de vraagsteller onderuit, want zodra je een vraag stelt waarin het woord ‘ik’ voorkomt, begint hij al meewarig met zijn hoofd te schudden om aan te geven dat je nog steeds op het verkeerde spoor zit.

De microfoon blijft rondgaan en ook ik kan niet nalaten om een vraag te stellen. Omdat hij alles steeds tot een activiteit reduceert, suggereert dat alsof er toch nog iets als tijd zou bestaan, maar gelukkig ontkent hij dat. Want ik hou niet zo van de tijd, heb vaak het gevoel dat ik op een bepaald plekje in een filmrol leef. Iets verderop in de rol is de toekomst, een stukje terug het verleden, maar de rol bestaat in zijn geheel in het hier en nu. En zo zitten waarschijnlijk veel aanwezigen te mijmeren over hun eigen vragen en belevingen terwijl Tony vertelt dat alles perfect is.

Voor mij is dat zijn kracht: zijn totale, radicale confrontatie met het hier en nu. Denk je gedachten weg en er blijft niets (of alles) over. Dan is er geen plaats meer voor problemen, voor afgescheidenheid, voor fantasieën, dromen en illusies, voor heimwee en verlangens. Wat alleen overblijft is de werkelijkheid, die de enige waarheid, schoonheid en goedheid is. Maar zelfs de awareness hiervan is Tony nog niet genoeg. Want dan is er nog altijd tweeheid, namelijk iemand die zich bewust is en datgene waarvan hij of zij zich bewust is, subject en object. Ik denk dat velen dit bewustzijn ‘verlichting’ noemen, maar kennelijk is er nog iets ‘beyond enlightenment’ om de titel van een boek van Osho te citeren. Atman en Brahman zijn nog niet één geworden en met minder dan dat is een echte meester zoals Tony Parsons niet tevreden. Bij die eenwording van atman en Brahman kan ik me trouwens niets voorstellen. Maar daar is niks mis mee, want dat kan ook niet anders.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

7 reacties op “Tony Parsons”

 1. Javier zei:

  Hoi,

  Bedankt voor dit bericht. Ik ben een grote fan van Tony Parsons en alles wat hij zegt komt dringt erg diep tot me door. Ik vind hem de beste satsanggever van de wereld en wil hem ook bijwonen in Amsterdam 2009. Nou, sorry dat ik zovaak het woord ‘ik’ heb gebruikt maar dat is gewoon de bron die een ikje gebruikt. Het is het leven die aan het ikken is en hikken als ie teveel gedronken heeft. Alles is tenslotte 1.

 2. dyona zei:

  hoi ik ben echt onwijs op zoek naar tony parsons boek het open geheim in het nederlands en kan het echt nergens vinden
  op internet niet maar ook niet in de boeken winkels zelfs niet 2 de hands winkels.
  ook op zijn website staat hij er niet bij in het nederlands
  kunt u mij toch a.u.b. helpen mijn boek te vinden
  alvast ontzettend bedankt
  dyona

 3. Ingrid zei:

  Hi Dyona,

  Heb je de boeken van Tony Parsons al gevonden?
  Ze zijn verkrijgbaar bij De Roos in Amsterdam (bij het Vondelpark). En volgens mij heeft Bol.com ook wel het e.e.a.
  Groeten, Ingrid

 4. Paul Habets zei:

  Oude e-mail van Dyona (21 jan. 2010) “hoi ik ben echt onwijs op zoek naar tony parsons boek het open geheim in het nederlands en kan het echt nergens vinden
  op internet niet maar ook niet in de boeken winkels zelfs niet 2 de hands winkels.
  ook op zijn website staat hij er niet bij in het nederlands
  kunt u mij toch a.u.b. helpen mijn boek te vinden
  alvast ontzettend bedankt
  dyona”
  Graag sluit ik me aan bij deze oproep! Eveneens: heel erg bedankt!
  Paul Habets

 5. Satyamo zei:

  Volgens boekhandel Wanuskewin, Ferdinand Bolstraat 28 in Amsterdam, tel. 020-6794649 komt uitgeverij Samsara in oktober met een herdruk van Het Open Geheim. Wellicht leuk om het bij hen te bestellen!

 6. eugenie zei:

  Hallo Satyamo, afgelopen weekend is Tony dus ook weer in A’dam geweest.. wat mij interesseert is .. of jij daar ook was, en of je nu nog steeds in zijn theorie gelooft..

  Groetjes Eugenie

 7. Satyamo zei:

  Hi Eugenie. Nee, ik was niet bij Tony in Amsterdam. En wat je vraag betreft: ik geloof niet in zijn theorie want (1) ik besta niet, (2) geloven doe ik niet en (3) met theorie heeft het niets te maken. Begrijp me niet verkeerd: voor mij is hij een van de beste en consequente non-dualisten! Voor zover hij bestaat 😉

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>