Homo canibalus

Date 25 juni 2009

Dat staat ons mooi! We zijn meer dan ooit met Europa bezig, en nu blijkt dat de eerste Europeanen kannibalen waren!  Dat hebben de onderzoekers van het Atapuerca Project ontdekt: de homo antecessor, de voorvader van de homo sapiens en de Neanderthaler, blijkt zo’n 800.000 jaar geleden zich graag tegoed hebben gedaan aan mensenvlees. En dat niet omdat er gebrek aan vlees was, maar gewoon omdat ze het lekker vonden! Vooral de kinderen en de pubers van hun vijanden moesten eraan geloven. Omdat ze nog lekker mals waren, neem ik aan. Tja, daar staan we nou met ons goede gedrag! En dan te bedenken dat miljoenen mensen hun leven riskeren om hier in Europa te komen! Ze moesten eens weten! Want stel eens dat deze sluimerende ware Europaan in ons wakker wordt…

Toch is het eigenlijk heel logisch dat we elkaar gaan opeten. De aarde is overbevolkt, een zesde van de wereldbevolking heeft inmiddels honger, natuurlijke hulpbronnen zijn uitgeput en voedsel wordt steeds schaarser en kunstmatiger. Kannibalisme lost in één klap al die problemen op. Heimelijk wisten we dat natuurlijk al, maar die enge dingen lieten we wel zoveel mogelijk buiten Europa afspelen: de Azteken in Midden-Amerika die hun gevangenen vetmestten, de kannibalen in donker Afrika die graag mensen in de kookpot stopten en de Papoea’s die ook graag mensenvlees braadden, althans als ik de bij tijd en wijle educatieve Suske en Wiske-verhalen mag geloven. Allemaal projectie natuurlijk, want in Europa komt dat natuurlijk niet voor. Hooguit in het sprookje van Hans en Grietje, en bij anderhalve knaap die het lekker vindt om zich te laten opeten, wat van sommige liberalen en/of moraalridders dan weer niet schijnt te mogen.

Nu begin ik ook veel meer van het asielbeleid te begrijpen. Waarom we zoveel mensen van buiten Europa welkom heten. ‘Laat de kinderkens tot Mij komen,’ roepen we likkebaardend. En graag zoveel mogelijk kinderen, waaraan trouwens in eigen land op de biblebelt ook al generaties lang hard wordt gewerkt. Toch leuk, zo’n berichtje over onze Europese oorsprong. Het maakt opeens zoveel dingen helder! Al dan niet bewust bereiden we ons voor op de Apocalyps, en de natuur regelt uit eigen wijsheid dingen veel slimmer dan wij kunnen bedenken. We hoeven onszelf dus niks te verwijten als we vandaag of morgen beginnen te watertanden als we over het strand wandelen waar al het vlees al min of meer voorgebakken klaar ligt. Dat komt gewoon omdat we Europeanen zijn.

We moeten natuurlijk onze eigen kinderen wel goed in de gaten houden! Als de buren na een ruzie met ons opeens heerlijk zitten te barbecueën en ons zoontje of dochtertje is opeens verdwenen, dan is dat wel verdacht. Ook is het onverstandig om met je baby een snackbar te bezoeken, want als je even de andere kant op kijkt ligt die in de frituur. En als Ajax Feyenoord in de pan heeft gehakt (of omgekeerd) wordt het ook feest in de Arena! Maar ook onze handelsrelatie met Amerika blijft onder druk staan, want wij willen natuurlijk al die dikke pubers daar best importeren, maar die zitten natuurlijk weer vol hormonen, dus daar moeten we de Codex Alimentarius maar eens over raadplegen. Weet wat je eet. Nu moet ik weg, want straks hebben we met de Oldegeppelse gemeenteraad ter afsluiting van het jaar een chic etentje in hotel-restaurant Mooizicht.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>