Tien jaar rookvrij

Date 13 juni 2007

Vandaag is het tien jaar geleden dat ik stopte met roken. Op vrijdag de dertiende juni 1997 waren Vriend en ik in Pruttel op de Veluwe, waar we vaker onze vakanties doorbrachten. Het was avond en Vriend lag zoals gebruikelijk samen met zijn radio’tje in de hangmat, en ik zat in een luie stoel mijn laatste sigaretten te paffen. ‘Zullen we samen naar het Pruttelermeer gaan om mijn laatste sigaret te roken?’ vroeg ik hem nog. Maar dat zag hij niet zo zitten; waarschijnlijk vertrouwde hij er niet zo op dat dit de laatste sigaretten waren die ik in de komende tien jaar zou roken. Ik had het boek van Alan Carr gelezen, die me stevig op het hart had gedrukt dat de eerste sigaret die ik na het stoppen zou opsteken heel waarschijnlijk de eerste zou zijn in een reeks van tienduizend nieuwe sigaretten. Ik inhaleerde nog dieper dan ik al – ook door de hasj – gewend was en genoot extra van de laatste teugen. Ik had toch nog wat pakjes sigaretten over en die begroef ik onder de bomen achterin de ruime tuin. Zand erover.

De dagen erna behoren tot de meeste leerzame in mijn leven. Want na het roken van gemiddeld twee pakjes per dag snakte mijn lijf nu stevig naar die heerlijke rook en geur van tabak. En verlangde ik meer dan ooit naar die kick die je eigenlijk alleen maar met je allereerste sigaret beleeft, en die je daarna ondanks al je verwoede rookpogingen nooit meer zal ervaren. Mijn hartslag kelderde omlaag en ik moest mijn lijf voortdurend duidelijk maken dat niet hij, maar ik hier de baas was. Nu zou ik zeggen dat ik de identificatie met mijn lichaam los moest laten, er afstand van moest nemen om zo te leren dat ik niet mijn lichaam ben. Voor dat stoppen met roken was trouwens wel veel kauwgom nodig. En ook Vriend kreeg een van die dagen de wind van voren van me, want reken maar dat ik er nogal snel geïrriteerd van werd. En dat alles omdat ik bij de Rozenkruisers wilde, die als voorwaarde stelden dat je niet rookte, geen drugs gebruikte, vegetarisch leefde en dat soort dingen. De School van het Gouden Rozenkruis is inmiddels een door mij gepasseerd station, maar dat wil niet zeggen dat ik weer ben gaan roken, want ik heb tot vandaag de dag geen sigaret meer opgestoken.

Maar ook het niet-roken heeft zijn gevaarlijke kanten. En dan bedoel ik niet zozeer het feit dat mijn gebit door al die kauwgom een stevige knauw heeft gehad. Nee, ik doel op het radicaal neerkijken op mensen die nog roken door hen te benaderen als ongezond levende onbewuste primitievelingen. De haat die ex-rokers nog te vaak koesteren jegens mensen die roken. Demonstratief uit hun buurt blijven en kuchen. De betuttelende overheid die waarschuwingen op rookwaren laat drukken die ook nog leugens blijken te zijn. Want als roken echt dodelijk was leefde ik niet meer. Want is het niet een beetje hypocriet om enerzijds te waarschuwen voor longkanker en anderzijds er goed geld mee te verdienen en per jaar 21.000 Nederlanders te laten sterven aan een slecht milieu, zoals net vandaag is geopenbaard door de Wereldgezondheidsorganisatie? Wat niet wegneemt dat roken ongezond is. Mijn vader is in 1992 gestorven aan een longemfyseem en geloof me, het is een schrikbeeld voor me geworden om op zo’n manier te moeten sterven.

Uiteraard kon ik het tien jaar geleden niet nalaten om eens naar de stand van de sterren op die dag te kijken. Waarmee dan meestal bedoel wordt: de stand van de planeten, dus ook die van de te vaak onterecht onbeminde Saturnus. Die stond in de 19e graad van Ram. En waar stond die eigenlijk toen ik begon met roken? Dat moet eind 1968 zijn geweest, laten we zeggen een maand nadat ik zelfstandig was gaan wonen in het studentencentrum Uilenstede in Amstelveen. En waar stond Saturnus op 15 december van dat jaar? Precies! In de 19e graad van Ram! Ik had exact één hele zogenaamde Saturnuscyclus gerookt! Volgens de astroloog Koppejan betekent deze graad onder andere dat de mens zich boven zijn lagere persoonlijkheid moet verheffen, en geeft zij magische mogelijkheden om in de hoogste gebieden van de lucht door te dringen. Wellicht was het die behoefte aan magie die me eerst in 1968 liet roken en die me nu in 1997 daarmee liet stoppen omdat ik inmiddels andere wegen omhoog had gevonden.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>