Windows voor digibeten

Date 29 juli 2009

Wat Vriend betreft is het uit. Met Windows. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, want ook ik krijg er steeds een grotere hekel aan. Zijn ergernissen hebben allemaal te maken met het gebrek aan open source, zodat je niet weet wat er allemaal in zit. Dat heeft natuurlijk een commerciële bedoeling, want als iedereen zou weten wat er in zit kan ook iedereen het gaan namaken. Zo hebben veel producten hun geheimen, net als Coca Cola waarvan niemand weet wat de essentiële bestanddelen ervan zijn. Het is juist dit ontbreken van openheid dat het zo gigantisch moeilijk maakt om het op andere soft- en hardware te laten aansluiten. Dat er mede toe bijdraagt dat om de haverklap updates en upgrades nodig zijn en je soms meer met computeronderhoud bezig bent dan het ding zelf te gebruiken. En een milieuramp is wegens alle tijdschriften die vol staan met artikelen over hoe je Windows het beste kan beveiligen, schoonmaken, versnellen en oppimpen, wat eigenlijk allemaal niet nodig zou hoeven zijn als het een kwaliteitsproduct was geweest. Dat is het alleen maar tijdens de eerste dagen na een nieuwe installatie. Daarna raakt het systeem geleidelijk steeds meer vervuild, en wordt het werkend gehouden met elastiekjes, paperclips en plakbandjes, zogenaamde patches.

Geheimzinnigheid is een van mijn problemen met Windows. Mijn harddisk staat te ratelen maar ik weet niet waarom. Er zit een register in, maar niemand zegt uit welke bestanden dat nu eigenlijk bestaat. Tijdens opstarten laadt hij minuten lang allemaal programma’s die ik waarschijnlijk helemaal niet nodig heb en die door de cryptische namen ervan niet te identificeren zijn. Tijdens het afsluiten het omgekeerde verhaal.

Onlogica is ook iets dat teveel in Windows voorkomt. Als ik in Outlook op de knop ‘Afdrukken’ druk, vraagt hij eerst naar de printer die gebruikt moet worden, maar in Word staat voor je het weet de standaardprinter te ratelen. Als ik in Powerpoint een fotoalbum wil maken, dan moet ik dat zoeken achter ‘Invoegen’ en ‘Nieuwe afbeelding’. Als ik in Word een eindnoot wil invoegen moet ik dat zoeken achter een submenu ‘Voetnoot…’ Echt logisch denken leer je er niet van.

Betutteling is Windows ook niet vreemd. Zo worden in Word ongevraagd witruimtes tussen alinea’s ingevoegd, worden witruimtes ook wel eens ‘spaties’ genoemd, terwijl spaties ongevraagd worden meegemarkeerd als je een woord aanklikt. En hoe vaak heeft Windows me niet verwezen naar de map ‘Documents en settings’ waarin ik nooit wat bewaar? Ja, dat is allemaal om het gebruikersvriendelijk te maken – een ander woord voor aanpassing aan een zo groot mogelijk publiek.

Deze drie: geheimzinnigheid, onlogica en betutteling. Ik heb hierboven het aantal voorbeelden beperkt, maar veel lezers zullen ze wel kunnen aanvullen. En misschien vind ik die betutteling wel het meest erg! Alles moet in hapklare brokken worden geleverd zonder een beroep te doen op enige intelligentie of wil om iets te begrijpen. Dat is commercie: intelligente mensen moeten zich aanpassen aan de algemene domheid. Op school leerde ik het verschil tussen een IJ en een Y, en in de telefoongids stond vervolgens IJmuiden onder de Y. Zo kan commercie nooit bijdragen aan intelligentie of verheffing, want het zal zich altijd richten op dat wat zoveel mogelijk mensen kunnen begrijpen of aanvoelen.

Kortom: Windows is niet alleen voor digibeten, Windows maakt digibeten.

We zijn dus weer druk bezig met Ubuntu, een Linuxdistributie die ik ook al een tijdje op mijn multi-boot-computer heb draaien. En nu we het er toch over hebben: Vriend vond een oude SoftwareBus uit 1998 met het volgende artikel. Ik citeer.

Het volgende verhaal circuleert al een tijdje op het Web. Het heeft ook al in NRC-Handelsblad gestaan, maar dat leest niet iedereen. Het is ongetwijfeld apocrief, maar misschien vindt u het net zo leuk als wij:
Bill Gates zei onlangs: “Als General Motors net zo boven op de techniek had gezeten als de computerindustrie, zouden we nu allemaal in auto’s rijden die $ 25 kosten en 250 km rijden op een liter brandstof.”
Hierop antwoordde General Motors (GM) met het volgende persbericht: “Als GM op dezelfde manier met technologie omging als Microsoft, dan:
1. Zou uw auto er minstens twee keer per dag zonder aanwijsbare reden mee ophouden. U zou dit gewoon accepteren, de auto herstarten en verder rijden.
2. Zou u elke keer als de verkeerstekens vernieuwd werden, een nieuwe auto moeten kopen.
3. Zouden alle meters vervangen kunnen worden door een display, met daarop twee woorden: ‘algemene fout’.
4. Zou Apple een auto maken die op zonne-energie liep, vijf keer zo snel was en drie keer zo eenvoudig te bedienen, maar slechts op 5% van de wegen zou worden toegelaten.
5. Zou de airbag eerst vragen: ‘Weet u het zeker?’ voor ie afging.
6. Zou u bij een GM-auto ook alle wegenkaarten van een bepaald merk moeten kopen, of u dat nu wel of niet wilde of nodig had. Als u zonder deze kaarten zou willen rijden leverde de auto maar 25% van de normale prestaties.
7. Zou maar een persoon tegelijk in de auto kunnen rijden, tenzij hij Car95, Car98 of CarNT heeft. En dan moeten de zitplaatsen nog wel apart worden aangeschaft.
8. Zou je bij elke GM-auto opnieuw moe­ten leren autorijden, omdat niets op dezelfde manier functioneert.
en de topper:
9. Zou je op de ‘Start’-knop moeten drukken om de motor te kunnen afzetten.”

Einde citaat. Het is een verhaal dat overal rondgezworven heeft, maar dat nog steeds leuk is om te vertellen. Mmm. Nu eens kijken wat er met die Windows Media Player aan de hand is, die zichzelf niet wil installeren, zodat ik niet naar Uitzending Gemist kan kijken…

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>