NOK

Date 27 september 2007

Die vrije markt die tot meer concurrentie zou moeten leiden en daarom goed is voor de consument… Ik geloof er niets van. Die vrije markt betekent gewoon dat de grootste alle kleintjes opeet en dat er één het monopolie overhoudt. Survival of the fittest. Van bijvoorbeeld Microsoft. Want laten we eerlijk zijn: Windows, nee: Microsoft Windows, domineert toch wel een beetje. Net als de vele programma’s die deze softwareheerser maakt, zoals het hier en daar toch wel knullige Word, nee: Microsoft Word. En hun Internet Explorer, nee: Windows Internet Explorer beheerst de markt zodanig dat veel websites expliciet vermelden dat hun site het best te gebruiken is met deze Microsoft browser. Als zo’n gigant dan het onderspit delft wegens misbruik van zijn monopoliepositie – bijvoorbeeld door serverprotocols niet vrij te geven – dan is het echt genieten geblazen. Hoewel dat eigenlijk niet mag, dat uitlachen, als je een beetje spiritueel pretendeert te zijn zoals ik.

Even wat minder spiritueel dus. Veel mensen hebben spijt van Vista, nee: Microsoft Vista in hun computer en willen terug naar Microsoft XP. Omdat het te vaak vastloopt. Omdat programma’s er niet goed onder draaien. Er schijnt een handel te ontstaan in het vervangen van Microsoft Vista met idem XP in nieuwe computers. Back to XP. Leuk! Zelf heb ik in mijn nieuwe computer ook weer XP laten zetten omdat de voordelen van Microsoft Vista me nog steeds niet duidelijk zijn. Het enige waar men het over heeft is de vormgeving, en dan is er geloof ik ook nog iets met DirectX 10, nee: DirectX® 10, waarmee je spelletjes nog sneller gaan. Dat is dan een voordeel, moet ik toegeven. Maar dan alleen omdat ik daarmee de wereld van Second Life nog sneller en scherper om me heen kan beleven. Mijn computer is er wel klaar voor. Voor Microsoft Vista bedoel ik, maar ik wacht eerst het zoveelste servicepack af.

Het blijft een raadsel voor me waarom Microsoft om de zoveel jaar een nieuw besturingssysteem lanceert in plaats van het huidige in orde te maken. Want ook bij XP staat af en toe mijn verstand stil. Zo kwam ik programma’s als Desktop Search tegen, waarvan ik het nut niet snapte omdat het enige dat overzichtelijk was en waar ik niet hoefde te zoeken mijn desktop was. Toen ik begreep dat je ook op andere plekken van de computer kon zoeken werd het zo ingewikkeld allemaal dat ik de neiging om dat hondje de nek om te draaien vaak moeilijk kon weerstaan. Het is maar een voorbeeld. Net als dat register dat als een soort astraal lichaam aan je computer geplakt lijkt te zijn, want hoe en waar dat nou als bestanden op je harde schijf aanwezig is blijft een raadsel. Net als al die beveiligingen en rechten waar ik niks van snap en die ervoor zorgen dat ik op mijn eigen alleenstaande computer door allemaal waarschuwingen heen moet klikken en mezelf certificaten moet uitreiken om mijn eigen zelfgemaakte bestanden te kunnen openen. Net als al die updates die ongevraagd op de achtergrond je computer binnenlopen en vertragen, is daar geen beveiliging tegen?

Vandaag had ik weer een leuke melding na het aanklikken van een hyperlink: de internetserver of de proxyserver is niet gevonden. Onzin natuurlijk, want met dat webadres is echt niks mis. Een leugen dus eigenlijk. Gelukkig ben ik niet gaan googlen op ‘internetserver’ of ‘proxyserver’ of naar de helpschermen gegaan, waar ik zonder meer verdwaald zou zijn geraakt in een bos met zoveel bomen dat zelfs ik er niet meer van hou. En wat ik dan nog het ergste met dit soort foutmeldingen vind, is dat ik er maar op één manier op kan reageren, namelijk door op de knop OK te klikken. Zo word ik dus tot leugenaar gecorrumpeerd, want het is helemaal niet okay. Geef je fouten toch toe, Microsoft en verander de tekst op dat soort knoppen in NOK, dat is eerlijker!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>