De gemene gemeente

Date 15 oktober 2007

Bovenstaande kop slaat niet op een nieuw album van Suske en Wiske, maar op de weblog die ik vandaag heb geschreven voor de site van mijn partij Oldegeppels Hart. De waarheid moet gezegd worden. Hier volgt de tekst.

Het is natuurlijk van de gekke dat een buurgemeente de helft van je grond en inwoners wil inpikken. Een oorlogsverklaring in het klein. Maar daarom niet minder schokkend omdat het getuigt van dezelfde mentaliteit. Geen wijken voor Zandwijk was één van de leuzen voor de gemeenteraadsverkiezingen, en daar houden wij ons aan. Zandwijk is al groot genoeg en het is een gotspe dat een dergelijke gemeente, door GONG-samenwerking en bestuurskracht te ondermijnen, dan ook nog kleine buurgemeenten om zeep wil helpen. Zandwijk heeft zelfs de brutaliteit om bewoners in het Oldegeppelse Graasland uit te nodigen op een informatieavond over dit onderwerp. Spiegelt Graaslanders voor dat het financieel voordeliger zou zijn om bij de gemeente Zandwijk te horen, alsof het er niet gewoon om gaat dat onze buurgemeente meer inwoners wil hebben. Je moet er toch niet aan denken dat ze straks ook in Graasland dat soort monsters gaan bouwen als de Baronesse die nu op de plek van het voormalige Een In Drie verrijst. Je moet er niet aan denken dat ze bijvoorbeeld het Graaslandpark vol gaan bouwen.

De vraag is of je tegen deze schaamteloze annexeringsdrang actie moet ondernemen. Het stellen van grenzen, op welk maatschappelijk vlak dan ook, is op zich al iets dat niet echt in de Nederlandse volksaard ligt. Daarvan getuigt ook de discussie over identiteit, waarvan sommigen zelfs betwijfelen of die überhaupt bestaat, wat waarschijnlijk te danken is aan het gebrek aan onderwijs en historisch besef waarvan we de komende tijd de wrange vruchten gaan plukken. Integratie op plaatselijk, landelijk en mondiaal niveau is een natuurlijk proces, en dat kan je niet afdwingen, heeft tijd nodig om te groeien. Anno jaar 2048 bestaat er misschien alleen nog maar een wereldburger met een wereld-identiteit, maar zolang het niet zover is kun je dit niet forceren en kan je niet anders dan grenzen blijven stellen en je daaraan houden. Het zal duidelijk zijn dat Oldegeppels Hart blijft vechten voor de eigen identiteit van ons dorp, waarbij zij een natuurlijke integratie nooit in de weg zal staan, want ook die hoort bij haar identiteit.

Wij vragen dan ook van de gemeente een duidelijk signaal richting Zandwijk waarin duidelijk wordt gemaakt dat haar actie de relatie met Oldegeppel ernstig verstoort. Dat Oldegeppel, al dan niet in GONG-verband, heus wel haar eigen boontjes kan doppen. Dat zij niet meer wenst samen te werken met een partner die landjepik speelt en er niet voor schroomt hiervoor bij hogere overheden aan te kloppen. Het getuigt van bestuurskracht om een stevig weerwoord, vergezeld van een vastberaden vuist te laten horen.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>