Het romantisch gelijk

Date 24 december 2007

Jauchzet! Frohlocket! Eindelijk even rust. Het werd tijd. November en december zijn de meest hectische maanden en ik ben altijd blij als de mensen in januari weer een beetje gewoon gaan doen. Geen kerstkaarten verstuurd dit jaar, alleen in Second Life heb ik er negen verzonden. En van Vriend moest ik de twee kaarten die ik daar kreeg aan een touwtje in mijn virtuele woonkamer hangen. Heb ik gedaan. Dat ligt eigenlijk voor de hand, want daar wordt veel meer aan de kerst gedaan dan in wat het zogenaamde real life is: wandelingen door besneeuwde bergen, bijkomen in warme hutjes, skiën, kerstmannen en sneeuwpoppen… Robbie gaf me gisteren zelfs spontaan een heus kerstcadeau!

Eergisteravond met Vriend naar het Weihnachtsoratorium geweest. In de Westerkerk in Amsterdam (real life dus), waar zijn zus zingt bij de Amsterdamse Bachvereniging. Helemaal uitverkocht. Soms lees ik stukken uit de partituur mee, waarbij – vooral omdat het Bach is – je ogen soms blijven zigzaggen over de melodieën van bas, tenor, alt en sopraan, zoals bij het mooie begin van de zesde cantate Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben. Maar soms staar ik voor me uit, kijk in de leegte van de immense, van stilte tintelende ruimte om me daar lekker wat verdwaald te voelen rondhangen. Vraag me af of die muren en dit alles wel echt is allemaal, en waar het bewustzijn dat dit waarneemt nou eigenlijk gelokaliseerd is – alledaagse nieuwsgierigheden waarvan ik vooral het afgelopen jaar graag last heb gehad. De Sinfonia uit de tweede cantate zingt nog steeds in mijn hoofd, ook omdat Vriend ermee op de computer heeft gestoeid en met behoud van toonhoogte het tempo wat vertraagd heeft, zodat de klanken wat rustiger hun werk kunnen doen.

Kerst met Volle Maan! Die scheen ons al door een kerkraam tegemoet! En gisteren zagen we in Zandwijk mensen schaatsen toen hij net boven hen was komen opdagen terwijl aan de tegengestelde horizon de zon aan het ondergaan was. Een spel van licht. Vanmiddag heeft de drukker het januari/februarinummer van De Vuurfakkel gebracht, die ik een nieuw kleurig jasje heb gegeven. Mijn Wijze Tante vertelt erin over de Algeest, en over verschillende werkelijkheden, toevallig onderwerpen waarmee ik het afgelopen jaar zo bezig ben geraakt. Wat is werkelijkheid? Wat is waarheid? Volgens haar zijn de herfst en de winter de perioden van abstractie, waarin de geest zich uit de stof terugtrekt, met als hoogtepunt 21 december. En de lente en de zomer zijn, met als hoogtepunt 21 juni, de perioden van concretie waarin de geest zich het meest in de stof openbaart. Zijn de lente en de zomer niet juist die perioden waarin we zo van materiële geneugten en onze lichamelijkheid genieten?

Kerst. Op dit toppunt van abstractie wordt het licht weer zichtbaar. Wat op allerlei mogelijke en onmogelijke manieren wordt gevierd. Lichtjes in de wijk. Van herten, kerstmannen, sterren en wat niet al. Een romantische sfeer waaraan bijna niet valt te ontsnappen omdat die als een astrale deken over ons westerse landschap is uitgespreid. Romantiek waarvan de echte boodschap schuilgaat achter gezelligheid, intimiteit, eten, drinken en cadeautjes. Maar de ware romanticus verheerlijkt het sterven en de dood. Gelukkig maar, want daar achter die duisternis liggen nieuwe werkelijkheden verscholen waarbij die in real life maar bleekjes blijken. Ik lees Eindeloos bewustzijn van cardioloog Pim van Lommel, over bijna-dood ervaringen, en als je dat leest kun je gewoon niet meer om de feiten heen: de romantici hebben het gelijk helemaal aan hun kant. Er is veel en veel meer dan we in onze stoutste dromen, fantasieën en verlangens durven dromen. Ik denk dat ik ontzettend ga janken als ik me dat ten volle realiseer. Uit dankbaarheid. Dat is wat kerst voor mij betekent, de geboorte van een nieuw bewustzijn.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Het romantisch gelijk”

  1. hoisankillodo zei:

    moet controleren:)

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>