Vrijheid voor drugs

Date 21 mei 2010

‘Drugs toestaan? Dat wordt echt een grote ramp,’ staat vandaag op de opiniepagina van nrc.next te lezen. Dit naar aanleiding van een progressief voorstel van Bolkestein, eerder in deze krant, om het verbod op soft- en harddrugs op te heffen. Lijkt mij een prachtig idee. Want intussen is de halve wereld bezig met het bestrijden van drugscriminaliteit. Kan je nagaan wat een tijd, energie en geld er overblijft als je dat niet meer hoeft te doen! Het toestaan van drugs lijkt me ook heel liberaal in de positieve betekenis van het woord. Waarom mag ik me wel een coma zuipen en wordt moeilijk gedaan over een jointje Nederwiet? Zoals ik al eerder zei: op de weg gebeuren meer ongelukken door drank dan door weed. Hoewel de laatsten wellicht nooit hun bestemming bereiken zullen ze veel minder brokken maken dan die dronken lui achter het stuur.

Terug naar nrc.next. In een artikel noemt psychiater, publicist en medisch directeur van een verslavingskliniek Bram Bakker vier bezwaren tegen Bolkesteins voorstel om het verbod op soft- en harddrugs op te heffen.

1. Het aantal verslaafden neemt toe. Dit wordt hier niet onderbouwd. Het zou kunnen. Natuurlijk zal er minder verslaving in Zweden zijn, gewoon omdat drugs daar lastiger te krijgen zijn. Maar ik lees niets over de mate van mogelijke verslaving. En ik lees niets over de definitie van verslaving, iets waar we in de jaren zestig nog wel eens ons hoofd over braken. Is wellicht alles wat we lekker en leuk vinden per definitie verslavend? Heeft verslaving te maken met identificatie met iets wat we moeilijk los kunnen laten? En hoe komt dat dan? En wat is er met de samenleving aan de hand als mensen daar behoefte aan hebben?

2. Steeds vaker is er ernstige ‘comorbiditeit’ ofwel naast de verslaving last van psychosen, ADHD, depressies of angststoornissen. Ja, ook ik rookte indertijd graag een jointje en geen van bovengenoemde ‘comorbide’ verschijnselen is me voor honderd procent vreemd. Dat wens ik dan ook niemand toe, naar tegelijk geloof ik echter niet dat drugs daar de oorzaak van zijn. Eerder zoek ik dat in een door drugs veroorzaakte verlaagde waarnemingsdrempel of verhoogde gevoeligheid waardoor dit soort ‘afwijkingen’ – die overigens in ons allemaal sluimeren – eerder aan de oppervlakte komt.

3. Cannabis kan medeoorzaak zijn van ernstige, chronische hersenziekte als schizofrenie. Zie hierboven. Maar waarom ben ik dan niet schizofreen? Of ben ik het wel zonder het te weten? Bram Bakker zegt dat af en toe een joint roken lang niet zo onschuldig is als we dachten. Ja, de cannabis is inderdaad veel pittiger dan in de jaren zestig, maar juist door opheffen van het verbod erop zou je de sterkte ervan beter in de hand kunnen houden. Op pakjes sigaretten staat ook te lezen dat roken dodelijk is, wat een pertinente leugen is, want ik leef nog steeds. En bovendien: wat is schizofrenie eigenlijk?

4. Grotere verkrijgbaarheid van drugs is gevaarlijk. Kijk maar naar GHB. Steeds meer mensen overleven het afkicken van deze partydrug niet. ‘Om politieke redenen wordt hier weinig ruchtbaarheid aan gegeven,’ schrijft Bakker. Maar is dan dit laatste niet juist de oorzaak van deze ongelukken? Als er weinig op de gevaren ervan wordt gewezen, denken velen dat zo’n partydrug onschuldig is, zodat juist deze ‘politieke redenen’ de oorzaak van deze sterfgevallen zijn. En hoe staan deze gevaren trouwens in verhouding tot die van alcohol, waarvan toch overbekend is dat het systematisch onze hersenen aantast?

Jammer. Komt er eens een liberaal met een echt liberaal idee – want dat is niet de beste kwaliteit van liberalen –, is het weer niet goed! Want laten we eerlijk zijn: als er alternatieve dingen worden verboden komt dat meestal uit de hoek van de VVD met een nogal opportunistisch en betuttelend gebruik van haar liberale principes. Het blijft een behoudende partij en veel van wat vreemd en anders is, is eng. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en het opkomen voor gelijke rechten voor homo’s en het homohuwelijk siert deze partij, maar drugs en alternatieve geneeswijzen zijn nog een paar bruggen te ver. Net als mensen die opeens met een echt liberaal idee komen, zoals Bolkestein.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

4 reacties op “Vrijheid voor drugs”

 1. A van Beek zei:

  “Waarom mag ik me wel een coma zuipen en wordt moeilijk gedaan over een jointje Nederwiet?”
  Juist! Dit is iets waar ik mij inderdaad ook al jaren over verbaas. Zelfs in de politiek wordt er op regelmatige basis alcohol geschonken, maar stel je eens voor dat er een politiek leider, of een gewone medewerker van een partij een jointje op zou steken? Dan zul je zien dat dit toch echt nog steeds niet kan!
  Ik ben zelf een wietroker, maar drink amper. Alleen met kerst met familie of op andere speciale gelegenheden. Ook rook ik erg gematigd, laten we zeggen 1 of 2 x per week, meestal in het weekend, na een hele week hard werken. Niemand in mijn omgeving heeft hier een probleem mee, maar toch wordt je nog steeds met een scheef oog aangekeken.
  Het klopt natuurlijk van geen kant aangezien de kweek van wiet nog steeds gebeurd in de illegale hoek van onze samenleving. Ik zelf kweek al jaren een paar plantjes in het voorjaar voor eigen gebruik.
  Ik koop dan online een paar goede kwaliteit zaadjes die gemakkelijk te kweken zijn, bijvoorbeeld van
  , ook weer een goed Nederlands product. En heb dan voldoende wiet voor het gehele jaar en hoef dus niet meer mee te doen aan dat hele coffeeshop gebeuren. Voor mij geen wietpas 🙂
  Ik hoop wel dat de overheid eindelijk eens over de scheef zal gaan en het beleid zal veranderen. Het is naar mijn idee een goed idee om softdrugs op alle fronten te regulieren. Dus ook de kweek. En hier valt een hoop belastinggeld aan te verdienen dat op dit moment in de handen van criminelen valt.

 2. A van Beek zei:

  daar ging geloof ik iets mis, mijn excuses.

 3. Satyamo zei:

  Stuur het hele verhaal opnieuw op, Alexander, dan plaats ik dat en haal ik de huidige weg.

 4. Satyamo zei:

  P.S. Ik kreeg een foutmelding toen ik je een e-mail stuurde. Waarvan acte.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>