Occupy Wall Street!

Date 4 oktober 2011

Eindelijk beginnen velen wakker te worden en in actie te komen tegen zichzelf verrijkende bankiers en bedrijven op Wall Street, maar ook tegen sociale ongelijkheid en klimaatverandering. Na de Arabische Lente wordt de laatste weken de roep om een Amerikaanse Lente steeds groter. ‘Occupy Wall Street is leaderless resistance movement with people of many colors, genders and political persuasions,’ staat op hun website te lezen. ‘The one thing we all have in common is that We Are The 99% that will no longer tolerate the greed and corruption of the 1%. We are using the revolutionary Arab Spring tactic to achieve our ends and encourage the use of nonviolence to maximize the safety of all participants.’ Ook Michael Moore laat zich daar zien, de maker van onder andere de film Capitalism, a love story, waarover ik eerder schreef. Daarin omspant hij Wall Street met een rood lint om voor deze gevaarlijke zone te waarschuwen. Het lijkt erop dat deze film uit 2009 nu eindelijk het beoogde resultaat gaat boeken. Want de roep om een einde te maken aan de huidige ‘Amerikaanse toestanden’ wordt steeds luider.

In nrc.next is vandaag een verhaal te lezen over ‘het nieuwe demonstreren’. Daarin heeft het internet een cruciale rol, en het is méér dan een paar uur demonstreren met spandoeken, woedende toespraken en het scanderen van leuzen. Dit nieuwe demonstreren kenmerkt zich door (1) niemand kent het probleem en als je bij de 99% slachtoffers hoort is dat genoeg, (2) er zijn geen eisen maar eerder discussies, (3) iedereen kan meedoen en velen geven hun bijdragen online zoals te zien is op de wereldkaart die op de site van Occupy Wall Street staat, (4) er zijn geen echte leiders en/of woordvoerders, (5) er is een internationaal netwerk waardoor demonstraties op meerdere plekken tegelijk ontstaan en (6) er wordt langdurig gedemonstreerd, al gauw een paar weken, meer dus dan een dagje op het Malieveld. Het boeiende hiervan is dat demonstraties op vele plekken tegelijk kunnen plaatsvinden. Dat schijnt aan kracht bij te dragen, als ik mag geloven in de morfogenetische velden van Rupert Sheldrake. En om zelf ook iets bij te dragen heb ik mijn creditkaart er even bij gehaald.

Als astroloog begin je nog in je eigen onzin te geloven ook. Want wat er nu gebeurt past heel goed bij het in de astrologie geschetste beeld van het Watermantijdperk. Hoewel het in de praktijk toch een beetje anders is uitgevallen dan men vroeger dacht, mede wegens de toen nog niet bevroede opkomst van het internet. Het lijkt ook nog niet echt op wat in de musical Hair werd voorspeld, en kennelijk heeft men over het hoofd gezien dat de bezongen conjunctie van Jupiter met Mars op diverse nog te doorstane oorlogen en crises zou kunnen duiden. En die zijn kennelijk nodig om wakker te worden. Wakker worden uit een mooie droom doet niemand graag, zeker als het de natte Amerikaanse droom is en je wakker wordt in de nachtmerrie van het neoliberalisme dat een ijskoude, bikkelharde en zelfzuchtige samenleving voorstaat. Er staat ons in Europa, waar alles tien jaar later schijnt te gebeuren dan in Amerika, dus nog wel het een en ander te wachten. De crisis is nog niet eens begonnen. Maar als die echt toeslaat kunnen we ons richten op lichtpuntjes die rijzen aan de horizon, zoals dit protest van mensen die niet meer pikken dat ze belazerd worden door een handvol graaiers die de macht hebben.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

8 reacties op “Occupy Wall Street!”

 1. Michel Huegen op Facebook zei:

  Daar kan geen “Tea Party” tegen op.

 2. Peter van Rietschoten op Facebook zei:

  En Occupy Amsterdam! – 15 oktober Beursplein 12 uur https://sites.google.com/site/occupyamsterdam/

 3. Michel Huegen op Facebook zei:

  ik geloof nog ergens inspirerende foto,s te hebben liggen van de bezetting van het Maagdenhuis . . . . . . . maar nu neem ik mijn rollator mee. Iets zegt mij dat geschiedenis zich herhaalt. Echte veranderingen moeten van binnenuit. We moeten op de een of andere manier iets aanhet gonzen krijgen en niet zo zeer een kortstondig vuurwerk. . . . . . (is gonzen nu met een z of met een s).. . . .ik denk ook echt dat de gemiddelde Nederlander die jonger is dan 20 jaar nog veel te verwend is, en DAT is onze komende generatie bestuurders.

 4. Peter Woninck op Facebook zei:

  Alles is een grote herhaling, alleen steeds met een ander masker op. Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat alles ijdelheid en het najagen van de wind is.

 5. Michel Huegen op Facebook zei:

  herhaling is het !! En die is eigenlijk de basis van het resultaat. Kennis doe je op door herhalen, evolueren door herhaald baren, breken door herhaald buigen . . . . . Ik word soms zo zat van herhalingen. In onze goed bedoelde strijd tegen de “wind” molens staat mij de rol van Pancho het meeste aan; trouw en volgzaam, dom en gelukkig zijn met zijn rol, in eenvoud. Als het dan toch verkeerd gaat begin ik een eigen partij. De Nieuwe Anti Globalist.

 6. Peter Woninck op Facebook zei:

  Stel je voor dat je met God kon praten, dat je hem alles kon vragen en dat hij overal antwoord op zou geven. De belangrijkste boodschap van God? Wees de schepper van je eigen leven!Hij zegt je: je bent al een God. Dit staat ook in de Bijbel maar is nooit begrepen.

 7. Peter van Rietschoten op Facebook zei:

  Het eeuwige wederkeren – concept van Nietzsche – alleen mentaal de allersterksten kunnen dat aan … let’s go for it!

 8. Michel Huegen op Facebook zei:

  Welja , let`s go. Follow the youth.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>