Vesteda ontgroent

Date 18 oktober 2006

Razend ben ik! Hartkloppingen, frustratie, trillende handen, concentratiestoornissen. Ja, ook ik heb emoties, en zal dat af en toe weten ook! In de jaren zestig was ik al tegen ontgroening en was dan ook een blauwe maandag lid van de Olofspoort, die daar niet aan deed. Maar zoals de voor de dood vluchtende tuinman hem juist in de armen loopt, zo word ik alsnog met ontgroening geconfronteerd. Maar dan letterlijk.

Ik ben hier komen wonen omdat er zoveel bomen waren, waardoor de onder de bladeren gelegen huizen en tuinen een sprookjesachtige sfeer uitstraalden. Ja, het is hier donkerder dan in de tuinen van de doorzonwoningen in Almere, maar ik hou van de schaduw en de overdaad aan zingende vogels die deze lommerrijke buurt opvrolijken. De bomenkruinen beschermen me tegen stormen en het verkeerslawaai van de snelwegen die hier vlak achter liggen. Onder de kastanjeboom geven ze een zoele koelte op hete zomerdagen. Maar deze uitbundige natuur wordt niet door iedereen gewaardeerd. Want er zijn in de afgelopen jaren al veel bomen verdwenen en tot vandaag de dag lopen er bezwaren en beroepen tegen verleende kapvergunningen. Dat was één van de oorzaken waardoor ik nu in de gemeenteraad zit, en gelukkig hebben we daar al kunnen bereiken dat een groot aantal beuken op de trotse Geemlanderlaan onlangs niet zijn omgezaagd.

Vanmorgen lag er weer een brief van verhuurder Vesteda en een ‘Commissie woonomgeving’ van de bewonersvereniging in de bus. Nu moeten bomen verdwijnen die te dicht op onze schuurtjes zouden staan omdat ze (a) niet vitaal zouden zijn en (b) schade aan de riolering zouden berokkenen. Nou, de boom voor mijn schuurtje geniet zo te zien nog best van het leven en als hij de riolering aantast moeten ze dat maar aantonen. Pas als blijkt dat dat werkelijk zo is mogen ze wat mij betreft… de riolering verleggen.

En laat Vesteda nou niet zeggen dat dit allemaal te duur is en dat je om kosten te besparen maar een hele straat bomen tegelijk moet weghalen. Want waarschijnlijk hebben ze – net als veel andere woningexploitanten – schandelijk veel geld in kas. En als het aan minister Dekker (VVD) ligt, mag mijn dure woning nog best ongebreideld veel duurder worden. Wegens steeds afnemend woongenot zou ik huurverlaging moeten krijgen, en niet de ongemotiveerde maar vanzelfsprekende jaarlijkse huurverhoging. Vesteda bestond het onlangs om een kapvergunning aan te vragen voor een buurvrouw die hier pas een paar jaar geleden is komen wonen en nu klaagt dat er te weinig zonlicht in haar tuin komt. Ja, meid, ga hier dan niet wonen! Het is toch de wereld op zijn kop als mensen meteen hun tuin beginnen leeg te halen? Dan hóór je hier gewoon niet! ‘Ja maar,’ piept Vesteda, ‘die woning heeft al tijden onverhuurbaar leeggestaan vanwege die tuin!’ Ja, hallo? Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat de huur misschien een beetje aan de hoge kant is? Ik weet niet beter dan dat lichtbeneming geen argument is om te kappen, dat heb ik binnen de gemeente al vaak horen zeggen, dus ik ben benieuwd hoe dit afloopt. De hoge populier zal wel een gevaar voor zijn omgeving zijn, of zoiets, alsof er dagelijks huizen verbrokkelen onder omgevallen bomen.

Zo wordt het wereldgebeuren weerspiegeld in het leven in een dorp. Zoals er nog steeds gekapt wordt in het regenwoud, gebeurt dat ook hier in Oldegeppel. Wie teveel groen kapt, laat zijn nageslacht letterlijk stikken, maar dat bewustzijn schijn maar héél langzaam tot de massa door te dringen. Ja, ook ik heb emoties, en een tikje wraaklustig droom ik graag van hete zomers, waarin buurvrouw omkomt van de hitte terwijl ik lekker loom onder mijn kastanje van mijn pilsje geniet. Zolang die er nog staat.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Vesteda ontgroent”

  1. Boommeditatie | Weblog van Satyamo zei:

    […] week kreeg ik een e-mail van mijn verhuurder Vesteda. Al eerder schreef ik over het ontgroenbeleid van deze woongalerie. Buren die er nog maar kort wonen hebben geklaagd over de grote boom in mijn […]

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>