Finland

Date 9 januari 2024

Na maanden regen uit het zuidwesten is er nu eindelijk droogte uit het noordoosten. Met daarmee ook de kou die Scandinavië heeft geteisterd. Daar weet Arthur alles van. Die woont in het midden van Finland, en was een week bezig met zijn alleenstaande huis te warm te houden omdat het zo’n dertig graden vroor. ‘Woods,’ zegt hij regelmatig, wat betekent dat hij zijn houtgestookte cv-installatie weer moet voeren. Een paar weken geleden viel er op een dag twintig centimeter sneeuw, zodat hij uren bezig was om de laan naar zijn huis berijdbaar te maken. Heel romantisch natuurlijk, om lekker alleen aan de rand van een bos te wonen, maar dat heeft dus ook zijn nadelen. De stilte, de uitgestrekte bossen en sneeuwvelden trekken me aan. De kou wat minder, of ik moet er een écht warme jas voor hebben. Met dit weer zou ik net als Arthur een sauna willen hebben, waar ik dan eens per week in dook.

Finnen zijn volhardend. Sisu heet dat. Ik begrijp van hem dat de ‘Winter War’ (1939-1940) tegen Rusland daar een mooi voorbeeld van is. Ondanks de wel toegezegde maar niet gegeven steun van andere landen in Europa, heeft Finland die strijd toch gewonnen. Tot vandaag de dag zijn de Russen, achter een grens van 1.300 kilometer niet hun vrienden. Zeker de laatste jaren niet, en sinds vorig jaar is het land lid van de NAVO. Ik begrijp van Arthur dat er een militaire dienstplicht van een jaar geldt. Dat er enorm veel schuilkelders onder huizen en gebouwen zijn. En dat het leger er populair is en dat de meeste mensen daar wel ergens een relatie mee hebben. ‘Het land heeft een reservestrijdmacht van 280.000 militairen en er kunnen volgens Reuters bijna 900.000 mensen worden gemobiliseerd,’ lees ik in Business Insider. ‘Finland heeft naar eigen zeggen “de sterkste artillerie van West-Europa”, bestaande uit 700 houwitsers en kanonnen, 700 mortieren en 100 raketwerpers.’

Finland is acht keer zo groot als Nederland, maar de bevolking is een derde van die van ons land. Wat erop neerkomt dat Finnen 24 keer zoveel ruimte hebben als Nederlanders, per inwoner zes hectare daar en slechts een kwart hectare hier. Tot voor kort wist ik dat allemaal niet. Ik wist eigenlijk niets van Finland, behalve dan dat het er koud is. Nu weet ik dat Lapland het noorden van Finland is, en dat daar de Kerstman woont onder bizar lage temperaturen. Dat de stand-upcomedian Ismo, die ik vaak op Facebook tegenkom, uit Finland komt. Dat er veel meren zijn, en dat het nu prachtige plekken heeft om te schaatsen. Dat de vloeren van de straten soms verwarmd zijn. Dat mijn eerste telefoontjes van Nokia uit dat land komen. Dat er eens in de zes jaar presidentsverkiezingen zijn, en wel precies op mijn komende verjaardag. Dat 6 december Onafhankelijkheidsdag is. Er is nog veel meer over Finland te vertellen, maar dat weet ik allemaal nog niet.

Fins is echter wel een onmogelijke taal. Een van de moeilijkste talen om te leren, heb ik mij laten vertellen. Met enorm lange woorden en een alfabet van 29 letters. Ik begin er maar niet aan. Hoewel? Arthur is mijn kaunis poika, mijn mooie jongen, en ik ben zijn komea mies, zijn knappe man. Minä rakastan sinua: ik hou van jou. De belangrijkste woorden ken ik dus al. Fijn om je land te leren kennen, Arthur! Suloisia suukkoja!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

3 reacties op “Finland”

  1. Arthur zei:

    So well said all here. and even I had that coldness and can come more during this winter, even now is warmer, I love our all 4 different seasons. Im happy to live in Finland. I just saw also from somewhere than Finnish language is among 6 most difficult languages to learn. And maybe you meant 20cm snow not 20 inches, but long snow works anyway. And yes, its not always easy to live alone place like this, but I love place to breath, no other houses near, nature close to you. Kiitos paljon tästä Suomen tietoiskusta!! Suukkoja ja halauksia komea mies!

  2. Satyamo zei:

    Kiitos hienosta kommentistasi, kaunis poikani! Monta suloista suukkoa sinulle!

  3. Satyamo zei:

    P.S. It was the famous DeepL translator that changed centimeters in the Dutch version into inches in the English version that I sent you. What a shame! Kisses love.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>