Noorderzon

Date 22 augustus 2011

Het fijne van Groningen is dat je er echt even helemaal uit bent als je er een paar dagen wat doelloos rondslentert. Je laat het rumoerige, jachterige en hufterige westen even achter je om weer te genieten van een ouderwets normaal, rustig en vriendelijk leven. Heeft het te maken met het feit dat het een linkse stad is? Eigenlijk zou ik er best willen wonen.
‘Kijk maar uit,’ waarschuwt Vriend tijdens de wandeling. ‘Voor je het weet beginnen ze ook hier bomen te kappen en het park tegenover je vol te bouwen!’
Ja, daar heeft hij gelijk in, je bent nergens meer echt veilig in dit land. Steeds meer huizen en wegen, terwijl er volgens mij in de komende decennia steeds minder mensen zullen zijn als wij babyboomers gaan uitsterven.

Net als in andere universiteitssteden is ook hier de kennismakings- en introductieweek gaande. Zogenaamde KEI-groepjes, bestaande uit zo’n dozijn studenten onder leiding van blauw uitgedoste ouderejaars doorkruisen de stad. Op de Grote Markt duren de studentenfeesten tot 6.00 uur, zoals ik lees op het levensgrote programma van Vindicat op de gevel van hun sociëteit. Vandaar dat we ’s ochtends zo lekker rustig op een terrasje tegenover ons hotel aan het Gedempte Zuiderdiep onze nrc.next kunnen lezen onder de koffie! Maar in de loop van de middag slenteren ze opnieuw nieuws- en leergierig door de stad. Net als wij, die belanden in een tentoonstelling Beyond the stars van het Universiteitsmuseum in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Liggend in een opblaasplanetariumpje vertelt een astronomiestudent over de big bang, die je moet tegenkomen als je maar ver genoeg in het heelal kan kijken, omdat je daarmee ook het verleden ziet. Vriend snapt niet dat het daarbij niet uitmaakt in welke richting je kijkt. Ik ook niet. En de student geloof ik ook niet echt. Wij blijven twijfelen aan big bangs en uitdijende heelallen.

We wandelen over de Oude Boteringestraat naar het Noorderzon festival. Het gebrouw van het Lectorium Rosicrucianum en een winkel van de SP laten we links liggen.
‘De kogel komt van links,’ citeert Vriend als we het weer eens over politiek hebben.
‘En de clusterbom van rechts,’ grap ik.
Het in het Noorderplantsoen opgebouwde festival beslaat talloze uitspanningen waarin veel cultuur wordt bedreven, niet alleen in de vorm van kunst maar ook in die van wetenschap. Zoals in het bouwwerk van Qu3 waar ik onder de microscoop echte chromosomen zie, het vermogen van mijn rechterarm 13,3 watt blijkt te zijn, en mijn hartslag en ademhaling niet beïnvloed blijken te worden door het kijken naar vrouwelijk porno. En bij het kunstenaarscollectief Elektriciteit is onze hobby lagen we onder een laaghangende doek te staren naar droomachtige beelden die erop werden geprojecteerd zodat we onder vreemde geluiden in een halve slaaptrance kwamen. Soms liep er een levensgrote kat over ons heen die ons ook nog op de wang aaide. Of boog een soort dementor zich over onze gezichten, maar die liet ik maar lekker over me heen komen.

We waren er te kort om er veel van mee te maken, zodat we volgend jaar een weekje later naar Groningen gaan. Als het er dan opnieuw is, want ook dit is uiteraard een linkse hobby waarvan het bestaan wellicht op de tocht staat. Hopelijk is de Noorderzon dan niet met de noorderzon vertrokken zodat we nog meer kunnen genieten van dit performing arts festival. Waarvan een uitstekend gratis gidsje is gemaakt met een duidelijk overzicht van alles wat er waar, wanneer en door wie te beleven is. Zoals ook popmuziek. Die klinkt me helaas vrijwel altijd te hard in de oren, zodat ik het niet zo lang uithou, hoe goed ik ook de groep Rigby vond, die op de Vismarkt speelde, en hoe mooi ik ook de klanken I can feel a hot one van Manchester Orchestra vond die over het festivalterrein uitwaaierden. Noorderzon, waar je ook lekker kan eten en drinken en ook goede gratis sanitaire voorzieningen zijn. Kortom: Noorderzon, waar het leven goed is. Nu nog tot 28 augustus.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Noorderzon”

  1. Peter Woninck op Facebook zei:

    Geniet lekker van jullie vakantie. Kijk al weer uit naar de kaarsvlam.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>