Asielplafond

Date 21 januari 2016

Hoeveel mensen uit andere culturen kan een stad, woonwijk of dorp verdragen? Zeven procent dacht ik, maar vraag me niet hoe ik op dat getal kwam toen ik in de Bijlmer woonde, waar ik me steeds minder thuis ging voelen. Het zit kennelijk in de mens om soortgenoten om zich heen te willen hebben. Wat mensen uit andere culturen die doorheen lopen geven wat extra leven in de brouwerij, maar dat kan ook teveel worden. Soort zoekt soort, wat bij mij zelfs zo ver ging dat ik me afvroeg wat mannen eigenlijk in vrouwen zagen. Toegegeven: hoewel ik niet van de allochtone etensluchtjes op de galerij hield, belandde er eens een heerlijke Marokkaanse jongen in mijn bed. Verandering van spijs doet eten. Ook bij mijn benedenburen die me uitbundig hartelijk welkom heetten en me volstopten met een Surinaamse maaltijd die ik nog lekker vond ook. Leuk om met andere culturen in contact te komen, maar in de Bijlmer werd het iets teveel van het goede. De zeven procent was zodanig overschreden dat het goedkoper werd om de hele wijk af te breken dan de orde te handhaven.

Oostenrijk wil de komende vier jaar maximaal 127.500 asielzoekers opnemen, lees ik vandaag in nrc.next. Dat is 1,5% van de bevolking van dat land. 1,5%! Waar hebben we het over! Hoe onbeschaafd moet een land zijn om een asielplafond van 1,5% te willen handhaven? Wat stelt onze cultuur voor als we niet eens in staat zijn om 3 asielzoekers in een straatje met 200 mensen op te vangen? Dan zijn we toch geen knip voor onze neus waard? Als we ook in Nederland het plafond op 1,5% zouden zetten betekent dit dat er de komende vier jaar nog ruimte is voor 255.000 vluchtelingen. Welkom allemaal! En wat mij betreft kan er dus nog veel meer bij. Als ik mijn eigen 7% hanteer zou ons land een dikke miljoen vluchtelingen kunnen herbergen. Uiteindelijk hebben we jullie zelf door uitbuiting en klimaatverandering naar Europa gejaagd. Onze eigen schuld, onze dikke bult: we zullen met jullie moeten leren leven. En terecht. Het plafond kan niet meer gewit worden.

En begin nu niet over primitieve culturen, geiten die op balkons geslacht worden, openbare terechtstellingen, eerwraak en hoofddoekjes. Alsof wij in Europa zo hoogstaand zijn met onze verering van het gouden kalf en de verheerlijking vrije markt waarin hoofdzakelijk oorlogstaal wordt gehanteerd. Alsof ons christendom minder primitief is met zijn kannibalistische praktijken en zijn chaotische leer over iemand die onze zonden op zich neemt als we maar braaf gaan biechten. Alsof onze politiek, onze democratie en ons rechtssysteem niet verziekt zijn door vuile machtsspelletjes, onpeilbare regelzucht en leugenachtige diplomatie. Onze materiƫle welvaart hebben we voor een groot deel te danken aan het offeren van onze ziel, aan het verheffen van kwantiteit boven kwaliteit. En waarom ga je niet, als je die andere culturen zo primitief vindt, rekenen in Romeinse cijfers in plaats van Arabische? Dan ben je consequent!

Als je echt groot bent hou je van kamers met hoge plafonds. Zestig miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht, en wat zijn we zelf nog waard als we die niet kunnen opvangen? Als je sommige media moet geloven zijn dat niet echt mensen, maar ik weet wel beter. Mijn buurvrouw is moslima, met hoofddoekje. Ik kan het uitstekend met haar vinden. En haar man, met wie het wat moeilijker praten is omdat ik geen Arabisch ken, is gewoon een aardige jongen. Zo kan het ook, en zo is het ook.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>