Verkiezingen

Date 10 maart 2017

Zelden heb ik zo snel de kranten gelezen als de afgelopen weken. Gewoon door alles over te slaan wat over de Tweede Kamerverkiezingen ging. Ook de debatten heb ik niet bekeken, hoewel een foto van al die partijleiders me moeilijk kon ontgaan. Eerlijk gezegd acht ik ze geen van allen volwassen, al was het alleen maar omdat ze er allemaal zo correct uitzagen in hun donkere pakjes met stropdassen. Dit gaat niet goed! Tegelijk worden we opgejut met allerlei peilingen, die er dan achteraf net een paar essentiële punten naast gezeten blijken te hebben. Nee, ik had geen zin om op de radio te luisteren naar al dat gekrakeel waar mensen elkaar nauwelijks elkaar laten uitpraten omdat iedereen haantje de voorste wil zijn. Voetbalwedstrijden zijn onschuldiger, weersvoorspellingen betrouwbaarder en het denken van kinderen logischer. De economie moet groeien – dat schijnt goed voor ons te zijn – terwijl er tegelijk minder auto’s op de weg zouden moeten zijn, de klimaatsverandering moet gestopt worden maar het mag geen geld kosten, dat soort dingen. Nee, ik heb het wel, of beter: niet, bekeken! Inmiddels heb ik een bijna revolutionaire methode bedacht om erachter te komen waarop ik ga stemmen.

Ik ga stemmen op de partij waarin ik mij het beste kan vinden! Met wiens partijprogramma ik het het meest eens ben. Of beter: met wiens sfeer en achtergrond ik me het meest verbonden voel, want elke partij heeft wel iets waarmee ik het oneens ben. Ik ga stemmen op de partij waar ik me het meest thuis voel, die het meest lijkt op mezelf. Misschien is volksvertegenwoordiging wel daarvoor bedoeld, dat iedereen stemt op de partij die hem het best ligt. Dit in tegenstelling tot het zogenaamde strategische stemmen, waarbij je bijvoorbeeld op Rutte gaat stemmen om Wilders buiten de deur te houden terwijl je wellicht liever een andere partij je stem had gegeven. Maar ik moet toegeven dat ik zelf vier jaar geleden ook strategisch heb gestemd toen de VVD en de PvdA elkaar in een nek-aan-nekrace naar het leven stonden. Toen stemde ik op de PvdA, want de VVD vertegenwoordigt voor mij – zoals oplettende lezertjes van mijn blog intussen wel zullen weten – de meest oppervlakkige en perverse mentaliteit die in bestuursland denkbaar is. Wilders is tenminste nog eerlijk! Maar wat was het gevolg? Dat de PvdA ging samenwerken met die door zoveel corruptie getekende partij! Maar dát was niet de bedoeling! Meteen afgeleerd, dat strategische stemmen!

Eigenlijk zouden we helemaal niet op partijen moeten stemmen, maar op personen. Zou het hele partijenstelsel afgeschaft moeten worden. Want in hoeverre zijn mensen die lager op de kieslijst staan maar toch een zetel bemachtigen échte volksvertegenwoordigers? Tenzij je met voorkeurstemmen bent gekozen kennen slechts weinigen je. Zelf ben ik er trouwens ook zo eentje, dus eigenlijk meer een partijvertegenwoordiger dan een volksvertegenwoordiger. En om het nog ingewikkelder te maken geniet ik zelfs van immuniteit tijdens raadsvergaderingen, en ben ik grondwettelijk verplicht om ‘zonder last’ te stemmen, lees: maling te hebben aan een partij- en eventueel ook coalitieprogramma waar mijn eigen handtekening onder staat. Zogenaamde zetelrovers, die na onenigheid met hun partij een eigen eenmansfractie beginnen, staan volgens de wet dus helemaal in hun recht, en eerlijk gezegd weet ik zelf ook niet wat ik in zo’n situatie zou doen. Is loyaliteit aan een partij belangrijker dan loyaliteit aan jezelf? Zouden kamer-, staten- en raadsleden verplicht moeten worden hun zetel vrij te geven als hun partij dat wil? Maar partijdiscipline is ook niet iets waarop we zitten te wachten, hoewel die ook nu al binnen veel partijen, van SP tot VVD, welig floreert.

Verkiezingen, we zullen het voorlopig nog maar even moeten doen met de huidige wijze van volksvertegenwoordiging. En dat betekent niet alleen dat je moet stemmen – een recht waarvoor onze voorouders hard hebben gevochten – maar ook dat je moet stemmen op de partij waar je hart naar uitgaat. En als je graag op een vrouw wilt stemmen of je geloof in de mensheid hebt verloren is er nog altijd de Partij voor de Dieren.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Verkiezingen”

  1. Mellie zei:

    Goed verhaal! Mee eens, alleen niet met het stemmen op een persoon, vindt dat besturen en regeren niet aan een persoon gebonden moeten zijn, wel aan ideeen

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>