10 jaar Second Life

Date 20 maart 2017

Vandaag ben ik 10! In Second Life dan. Robbie was natuurlijk de eerste om me te feliciteren en had voor de gebruikelijke party op zondagavond alvast een bord met gelukwensen in de disco opgehangen. En vanmorgen vond ik een mooi cadeau van hem, een complete stoere outfit met leren broek. Hij is mijn oudste vriend in Second Life, en tegelijk de jongste. Toen we elkaar leerden kennen was hij 18 en ik 60, en ik had nooit bevroed dat we zulke hechte vrienden zouden blijven. We zijn als kinderen die hun eigen werelden scheppen. Hij heeft tien jaar geleden al ons dorpje gebouwd, dat vereeuwigd is in de film A day in Sweetgrass en dat tot vandaag de dag het centrum is van ons virtuele leven. Virtueel? Al snel kwam ik er achter dat Second Life niet zozeer een alternatief leven is maar een verrijking daarvan, dus je kunt je afvragen of de naam ervan wel zo goed gekozen is. Robbie en ik, we … houden gewoon van elkaar en hoe kan zoiets virtueel zijn? ‘Het is zo écht allemaal,’ was een van de eerste dingen die hij mij bekende, en hij heeft gelijk gekregen.

Talrijke vrienden zijn gekomen en gegaan, uit alle uithoeken van de wereld. Maar zelfs als ze gegaan zijn hebben ze een plekje in mijn hart gehouden. Ze mogen dan allemaal avatars zijn, maar door alles wat ze doen, maken en zeggen voel je toch iets van hun wezen, hun real life daarachter. Op een bijna magische manier voel je vaak dat het echt is allemaal. Wat niet zo verwonderlijk hoeft te zijn als je je realiseert dat het in Second Life heel makkelijk is om jezelf te zijn, je dromen en je fantasieën uit te leven, met jezelf te experimenteren in een parallelle wereld waar je echt helemaal vrij bent. Want Second Life is een spel met als enige opdracht je eigen leven en wereld te scheppen. Wat is mooier? Robbie en ik hebben dan ook vaak reizen ondernomen. Naar prachtige natuur waar God een voorbeeld aan kan nemen. Naar de Middeleeuwen, naar de Victoriaanse tijd, naar werelden die alleen in sciencefiction bestaan. We hebben geskied, paard gereden, ballon- en helikoptervluchten gemaakt, gezwommen, wiet gerookt, musea en theatervoorstellingen bezocht, tussen de sterren gezweefd en natuurlijk met ons team de wekelijkse themaparty’s georganiseerd, gisteren voor alweer de 491e keer.

Wat heet virtual reality? Als dat betekent dat je je in andere werelden waant zit de wereld er vol mee. Want je kan op opgaan in films en romans, je verliezen in religie of politiek, in sport en spel, in angsten en emoties. Dan is alles wat geen directe zintuiglijke ervaring is van de werkelijkheid in het hier en nu virtual reality, en dan blijft er weinig over wat géén virtual reality is. Dan is elke identificatie virtual reality, en leeft alleen de verlichte mens in real life. Maar de verlichte mens is speels en neemt niets serieus omdat alles één spel is, maya, een kleurrijke kosmische dans. Zelf ben ik nog niet verlicht – of maak mezelf wijs dat niet te zijn – want ik speel nog steeds Ganymedes, de door Zeus gestolen mooie jongen. Wellicht zal ik hem heel lang blijven spelen en daarna eeuwig rollen blijven speln, want uiteindelijk gaat het niet om het spel maar om de speler in mij die ziet dat het goed is. Second Life kan niet bestaan zonder real life, maar real life kan ook niet bestaan zonder Second Life in de betekenis van andere werelden die wellicht de bron zijn van ideeën en inspiratie.

Zal ik over tien jaar nog steeds ‘secondliven’, zoals Van Dale dit noemt? Ja, ik blijf spelen en zal misschien nooit ouder worden dan 10 jaar, nooit volwassen worden. Maar dat heb ik ook nooit geambieerd. Spelen blijft voor mij belangrijker dan werken, humor belangrijker dan serieusheid, dromen en idealen belangrijker dan de realiteit of wat daarvoor doorgaat. En nu is het tijd om mijn katjes wat aandacht te geven en te knuffelen. In Second Life dan, want wat kan het me schelen of die uit pixels of moleculen bestaan? Ze zijn gewoon lief. Net als Robbie.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>