Scheppingsdrang

Date 28 juni 2009

Vriend vindt dat ik veel te vaak achter mijn computer zit. Dat is inderdaad een plek waar ik me graag achter beeldscherm, toetsenbord en muis nestel, waar ik me thuis voel. Omdat ik er zoveel creativiteit in kwijt kan. In een weblog als deze, maar waar ik ook verhaaltjes, liedjes en boekbesprekingen een plek geef. In het maken van De Vuurfakkel, waar ik deze dagen weer mee bezig ben. En in het maken van een mooi en praktisch adressenbestand, fotoalbum of muziekverzameling. En natuurlijk in Second Life waar ik letterlijk in mijn zelfgebouwde wereld en leven kan spelen, zodat Vriend het terecht als een digitale poppenhuis beschouwt. Creativiteit, iets moois maken dat daarvoor niet bestond, dat geeft niet alleen bevrediging maar is verslavender dan de ergste drugs.

Creatief zijn heeft ook iets met lijden te maken, slachtoffer als je bent van een onweerstaanbare scheppingsdrang. Want midden onder de douche popt plotseling iets in je hoofd op dat geschreven moet worden en wel nu. Nog half nat zit ik dan weer achter de computer, en Vriend moet het dan niet wagen me te storen want het enige dat er op dat moment is, zijn die woorden, die gedachten, die beelden, die melodieën die het daglicht willen, nee moeten zien. Dat lukt niet altijd, met als gevolg dat niet opgeschreven verhalen, liedjes en melodieën na decennia nog altijd regelmatig in mijn hoofd spelen. Allemaal ingevingen waarom je nooit gevraagd hebt, die zo brutaal zijn om op eigen initiatief bezit van je te nemen. En die je soms zelf evenmin snapt als een ander. En waarover je evenveel verwondering kan hebben als een ander. Eigenlijk is er helemaal geen ‘maker’ en is het raar dat er iets als auteursrecht bestaat!

Creativiteit kan nooit een vak, een beroep zijn. Je kunt natuurlijk wel professioneel liedjes gaan schrijven, maar daarmee zijn ze nog niet bezield en overstijgen ze nauwelijks het niveau van de Toppers die voor het songfestival erg hun best hebben gedaan om een liedje als goed product in de markt te zetten, wellicht na een SWOT-analyse van alle erin voorkomende akkoorden. Maar evenmin als je van een vrouw kunt vragen om ter plekke een kind te baren, kan je van een artiest vragen om meteen maar een mooi schilderij, beeldhouwwerk, gedicht of muziekstuk te leveren. Misschien lukt dat een tijdje omdat er nog veel in hem rondwaart dat geschreven, gespeeld, gemaakt of geschilderd wil worden, maar als hij daarna verder wil gaan is het niet meer wat het geweest is.

Creativiteit is de straf van er even niet zijn, van ontspanning waarbij je ongewild weer opgeladen wordt om iets te scheppen, iets moois te maken. Want ik ben nog zo ouderwets dat ik creativiteit aan schoonheid koppel, zelfs de schoonheid van wat we meestal als lelijk ervaren. Of, om nog ouderwetser te zijn: met liefde, want je bezielt wat je maakt door ervan te houden. Maar het heeft ook iets met spelen te maken, met spontaniteit en schijnbare zinloosheid: de muzikanten spélen de muziek! Voor mij is niets méér bevredigend dan iets moois te maken. Maar ik kan me goed voorstellen dat het niet altijd makkelijk is om de partner van een creatieveling te zijn. Zoals mijn moeder, die waarschijnlijk vond dat mijn vader teveel in onaardse werelden leefde en zich te weinig met de praktische realiteit bezighield. Of zoals Vriend, die vindt dat ik teveel achter de computer kruip. Nu ook weer. Het is zondag, lekker weer, en we moeten gaan wandelen.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Scheppingsdrang”

  1. Flow zei:

    Beste Satyamo, ik kwam random terecht op dit bericht via google. ik zocht naar scheppingsdrang en hier zie ik een betoog van een gepassioneerd mens. Mijn scheppingsdrang kon het niet laten om gebruik te maken van deze mooie reply knop. Ik vind het mooi dat ik dit mocht lezen.. respect! haha ik ga maar weer eens verder surfen online, wie weet zie ik ooit wel eens een antwoord.. peacee

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>