Homo ludens

Date 29 juni 2007

Eerlijk gezegd voel ik me altijd een beetje verneukt door dat klaarkomen. Ik bedoel: lange tijd heeft mijn lichaam gesnakt naar iets wat het niet heeft gekregen. Die heerlijke tinteling over mijn hele lijf, dat vibrerende leven dat me helemaal doordrenkt, wat wil het anders dan mij van binnenuit opbranden, ontsteken, in extatische vlammen laten opgaan? Alsof ik steeds probeer mijn lichaam aan God, de kosmos, de ander te geven, een absolute overgave nastreef, wat achteraf steeds op niets uitloopt. Wat overblijft is een beetje schaamte om mijn eigen domheid en verspilling van tijd en energie. En sticky fingers, wat een gedoe!

Ik geloof dat ik raar in elkaar zit. Dat ik gay, vrolijk ben is tot daaraantoe. Maar wat velen geil vinden zegt me niks! Het woord alleen al! Ik kan tijden naar seksfilms zitten kijken zonder ook maar in het minst opgewonden te raken. Hoewel ik bij tijd en wijle best een plakje salami of een halve Hema-worst op prijs stel, heb ik toch iets met vegetarisme. Ik bedoel: wat moet ik met al die vleeswaren op het scherm? Alsof we alleen maar lullen zijn! We zijn toch veel méér dan dat? Waarmee ik niet wil ontkennen dat ik van spannende broekjes en slipjes hou, maar daarvan blijft niets over als er geen benen onder zitten en geen romp bovenuit komt. Ook wil ik niet ontkennen dat een pik in de aanval mooi kan zijn, integendeel zelfs, maar dat wil nog niet zeggen dat je hem maar meteen ongeduldig overal in gaat proppen. Dan blijf je bezig…

Een van mijn eerste liedjes heette My Sexual Confession, en daarin vond ik niet alleen het onderscheid tussen hetero, homo en bi onzinnig, maar pleitte ik ook voor het kosmisch orgasme. Jaren zestig dus, toen ik het eigenlijk met alles wilde doen. En later herkende ik ook veel in verhalen van Osho, waarin hij seks als één van de wegen naar verlichting zag. Tantra. Toen ik in 1990 alleen door India reisde bezocht ik ook de tempels van Khajuraho, die versierd zijn met duizenden liefdesparen. Ze getuigen van seks die niet ordinair of plat is, maar blij en onbevangen. En dat is iets dat we in het Westen missen, waar we zo bloedserieus met seks omgaan, terwijl het ook een licht en vrolijk spel kan zijn.

Een spel om het spel, niet om het doel ervan. Daar zijn homo’s inderdaad goed in, en waarschijnlijk heet deze homo ludens daarom gay. Zelfs het klaarkomen is voor hem een spel. Daar is niks mis mee als je weer eens rust in je zaak wil hebben, maar wél als alles om dat ene moment, om die ene explosie gaat draaien, als het doel belangrijker wordt dan de reis zelf. Liever geniet ik van bijna nietsdoend vrijen en strelen dan van hijgende taferelen. Liever voel ik het leven erotisch tintelen in alle cellen van mijn lichaam, zoals het heerlijk is om naakt langs het strand te wandelen en de zon en het zout in mijn huid te voelen branden. Liever geniet ik van het verlangen dan van het zogenaamde bevredigen ervan, een romantisch smachten naar overgave en eenwording dat fysiek mijn hele lijf doortintelt.

Ja, misschien zit ik een beetje raar in elkaar. Maar ik geniet er wel van!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>