Stuurloos

Date 23 december 2009

Nu de zon in de Steenbok is beland gaan de nachten weer korter worden. Het lijkt een witte kerst te worden dit jaar, maar een echt kerstgevoel heb ik nog niet gehad. Ik heb het druk met De Vuurfakkel, extra bestellingen voor mijn astrologische postorderbedrijf Aries Astro-Services, en de gemeente die 100 bomen méér in de wijk wil kappen dan indertijd in een publicatie was beloofd. Met veel moeite hebben we uitstel van executie gekregen, en nu is het maar afwachten of bewoners helder geïnformeerd zullen worden over de gang van zaken. Maar ik slaap er slecht van, en de inertie van een ambtelijk apparaat – dat zelf ook aan alle handen en voeten gebonden is aan afspraken, regels, verordeningen, vergunningen, begrotingen en wat niet al – maakt het er niet makkelijker op. Moedeloos word ik ervan, en ook mijn slaap begint eronder te lijden.

Begin jaren tachtig logeerde ik vaak bij huisarts Piet in Leiderdorp. Die deed soms ook rare dingen. Toen we een motorritje maakten door de weilanden, belandden we in de sloot. We rookten als ketters, boomden tot diep in de nacht, computerden op de TRS-80, maar ook zeilde er tijdens een ruzie een nachtkastje door het trapgat naar beneden. Alles moest kunnen. Heerlijke tijden dus. Piet leende ook eens van vrienden een boot, waarmee we over de Oude Rijn achter zijn huis gingen varen. Toen gaf hij mij het stuur in handen en ging zelf het dek schrobben! Ik had alleen nog nooit een boot bestuurd en zweette peentjes omdat het ding zo traag reageerde op al mijn heen en weer gedraai aan het rad. Dat beeld heb ik als gemeenteraadslid opeens voor ogen. Een schip dat zo groot en log is, dat er vrijwel niks meer te sturen valt.

Ik vraag me af hoe lang dat nog door kan gaan. Alles blijft maar groter en groter worden. Waarbij het steeds minder bestuurbaar wordt. Vorige week hoorde ik dat hier twee veiligheidsregio’s worden samengevoegd, zodat volgens mij de politie nog verder van de burger komt te staan en de politie een organisatie wordt waar je als lagere overheid steeds minder vat op hebt. En gisteren keurde het kabinet de samenvoeging van de gemeenten Bussum, Naarden, Muiden en Weesp goed. Voor Bussum totaal opgedrongen en ongewenst, een schandelijk besluit zoals er teveel vallen de laatste tijd en waardoor ik steeds meer mijn vertrouwen in hogere overheden verlies. De grootste gotspe was wellicht de 38 miljard die Wouter Bos aan de banken gaf, waarmee hun aan het criminele grenzende gedrag werd beloond en wij er straks met zijn allen voor moeten opdraaien.

Ik heb het al vaker geroepen: ongebreidelde groei is gewoon kanker. Terwijl we hard werken aan het bestrijden van fysieke kanker, geloven nog teveel mensen in de genezende kracht van economische, financiële en bestuurlijke kanker. Die grootgroei begint hier en daar vast te lopen. Schepen vertonen hun eerste scheurtjes en beginnen hier en daar te stranden, een spoor van financiële schade en milieuvervuiling achterlatend. Tot hoever kan dat doorgaan? Waar ligt de kritieke grens, het kantelpunt? Of wordt het niks meer met onze cultuur in het westen?

Dat zat ik me gisteren in de Grote Kerk in Naarden af te vragen tijdens een kerstconcert van de Nederlandse Bachvereniging. Wat een opluchting is het dat er toch nog gezongen wordt. Dat er nog steeds mensen zijn voor wie schoonheid het belangrijkste in het leven is. Ze speelden onder andere het Magnificat van Bach waarvan ik de alt-aria Esurientes implevit bonis zo leuk en humoristisch vind. Een van mijn lievelingsliederen is het Middeleeuwse Von Himmelhoch da komm ich her, dat hier in een bewerking van Johann Hermann Schein werd gezongen. Ja, uiteindelijk kom ik uit de hemel, ben ik net als iedereen een gevallen engel. En het is heel belangrijk om me daarvan bewust te blijven, me te verbinden met het licht dat ik in wezen ben. De uiterlijke wereld, die al dan niet stuurloos ten onder gaat, is niets dan een uitdaging die ik kennelijk moet leren weerstaan om in puur bewustzijn – en niets meer dan dat – te verblijven.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>