iPad

Date 4 januari 2013

Sinds gisteren heb ik een iPad. De gemeente gaat over op papierloos werken, dus moeten alle raadsleden daaraan geloven. Daar is helemaal niks mis mee als ik denk aan de vele kilo’s papier die de afgelopen jaren mijn brievenbus, soms met luide dreunen, zijn binnengedenderd. Speciaal voor raadswerk is het programma iBabs erop gezet. De naam komt niet echt volwassen over, maar daar vergis ik me in. Niet alleen kan je alle raadsstukken en bijlagen ermee lezen, maar je kunt er ook aantekeningen op maken, woorden markeren of onderstrepen, er bladwijzers bij leggen en wat niet al. Ziet er gelikt uit! Volgende week krijgen we een cursusavond om ermee om te leren gaan. Mijn ordner schuif ik aan de kant en alles wat op de gemeenteraad betrekking heeft zit nu logisch geordend in één apparaat. Een mooi ideaal, dat papierloos werken, hoewel ik me afvraag of de bomen die ermee bespaard worden opwegen tegen diverse enge materialen die in de iPad zitten. Consumentenelektronica is nu eenmaal niet het meest duurzame goed waar we mee omgaan.

Wel een zwaar ding, zo’n iPad. Mijn brievenweger geeft hem 777 gram, en dat is toch iets meer dan de 168 gram die ik van mijn Galaxy S3 ben gewend. En wat is dat scherm groot! Ik voel me net een bejaarde, want zelfs met hele slechte ogen en trillende vingers kan het bijna niet mis gaan op dit ding. De bediening is nogal intuïtief, zodat je eigenlijk geen handleiding erbij nodig hebt, hoewel je wel af en toe even zoeken moet. Ik grijp steeds naar een terug-toets rechts onder het scherm, maar die is er niet en blijkt ook niet nodig te zijn als je de weg weet. Toen ik gister thuiskwam moest het sigaartje toch nog twee uur wachten omdat ik het niet kon nalaten een en ander te configureren en te installeren. Zoals e-mail en bookmarks, Facebook en Twitter. En toen ik met muziek bezig was kocht ik in de App Store het nummer Summer of ’69 van Bryan Adams. Tot mijn verbazing verschenen op het scherm ook albums van Golden Earring en Nova, die ik jaren geleden eens hebt aangeschaft toen ik met iTunes speelde. Netjes dat ze dat niet vergeten! Voor foto’s en filmpjes is het trouwens heerlijk om een wat groter scherm te hebben, en de geluidskwaliteit is ook best redelijk.

Natuurlijk moet ik nog een boel uitvogelen, maar dat vind ik nu eenmaal leuk. Of ik er veel foto’s mee zal maken betwijfel ik. Hoewel het touchscreen toetsenbord natuurlijk nooit zo lekker onder de vingers ligt als een conventioneel keyboard, zal de iPad als tekstverwerker hier en daar wel handig kunnen zijn. Daarvoor heb ik een programma Pages geïnstalleerd, de Apple-equivalent van Microsoft Word, zoals Numbers en Keynote die van Excel en PowerPoint zijn. Met de iCloud kan ik deze iWork-bestanden weer uitwisselen met mijn desktop. Dank zij die iCloud kan ik trouwens de iPad nooit kwijtraken, want hij is door mij altijd met een andere computer te lokaliseren. Wat me ook opvalt is dat hij lang met een accu doet, want inmiddels heb ik hem nog maar één keer opgeladen. Kort samengevat: ik heb er weer een heerlijk speeltje bij dat nog praktisch is ook. En nu maar hopen dat het ook het raadswerk vergemakkelijkt. Dat kan bijna niet anders nu ik geen papieren meer hoef te ordenen en alles bij elkaar in één doosje heb van 777 gram.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

4 reacties op “iPad”

 1. Ole Eshuis zei:

  Welke is het? Volgende week wordt mijn jongste dochter 40, en ik wil haar er een voor haar verjaardag geven.

 2. Thea Kelders op Facebook zei:

  Ja mooi speeltje… zoonlief downloaden een ibook op zijn nieuwe mini Apple ipad voor mij, leest eigenlijk wel prettig… maar niet voor lang, na een paar uurtjes word het toch wat zwaar in de hand, och het zal wel wennen zijn. veel plezier ermee !

 3. Peter Woninck op Facebook zei:

  Satyamo is de inspector Gadget van de gemeenteraad 😉

 4. Satyamo zei:

  @Ole: Het is een iPad 4 met 32 GB Wi-Fi. Alvast gefeliciteerd met je dochter!

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>