Dankbaarheidsdag

Date 26 november 2015

Vandaag is het de vierde donderdag in november, en dan wordt in de Verenigde Staten en Canada Thanksgiving Day gevierd. Een echt familiefeest. Met kalkoen. Daarbij wordt, zo vertelt Wikipedia, dank gezegd ‘voor de oogst en allerlei andere goede dingen’. Bij ons kennen we zoiets niet, maar dat weerhield Psychologie Magazine er niet van om er aandacht aan te geven, en wel in de vorm van een artikel over dankbaarheid, want het voelen en tonen ervan is ‘een van de eenvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen, om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien.’ Geciteerd wordt de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman, die liever het geluk dan stoornissen van mensen onderzoekt: positieve psychologie is beter dan medicijnen, lees ik over hem.

Dankbaar zijn maakt je gelukkig, en niet omgekeerd. Want het ‘lijkt het erop dat dankbaarheid eerder een oorzaak van geluk is dan een gevolg,’ lees ik in Psychologie Magazine. En dankbaarheid is te leren, bijvoorbeeld door een dankbaarheidsbrief aan iemand te schrijven en die onder vier ogen voor te lezen. ‘Deze oefeningen werken zo goed omdat ze je trainen om het goede in je leven te zien, zegt de gerenommeerde dankbaarheidsonderzoeker Philip Watkins van de Eastern Washington-universiteit.’ Ofwel: meer aandacht geven aan het goede in iemand en dat ook tonen. Dat maakt niet alleen de ander, maar ook jezelf gelukkig. Eigenlijk is er niets leuker dan een ander gelukkig te maken. Dan voelt hij zich gekend, gezien, gewaardeerd. Maar het werkt wel alleen als het écht is, dus méér is dan een ‘vind ik leuk’ en ánders is dan geslijm.

Ik denk dat dankbaarheid niet alleen voor mensen en grote dingen van toepassing is, maar ook voor de poes van buren die een kopje komt geven, voor de kookplaat die je geholpen heeft lekker eten te maken, en voor de paraplu die je droog heeft gehouden. En het is natuurlijk niet mogelijk om altijd overal voor alles dankbaar te zijn. Tenzij je verlicht bent. Maar er zijn altijd wel dingen om dankbaar voor te zijn. Zoals je eigen lichaam dat je al je levensjaren trouw is gebleven, ondanks pijn, kwaaltjes en ziektes. En ook zijn er altijd wel dingen om juist niet dankbaar voor te zijn – de pers en de media leven ervan – maar het is heel jammer als die je zodanig opslokken dat je bijna vergeet dat een heleboel dingen nog steeds goed gaan, dat de meeste mensen best aardig zijn en elkaar niet doodslaan. Het is maar waar je je aandacht op richt.

Jammer dat we hier in Europa geen dankbaarheidsdag hebben. De datum is ook een beetje onhandig omdat het op Thanksgiving Day bij ons alweer bijna Sinterklaas is. Aan de andere kant: na Zwarte Piet zal ook Sinterklaas wel worden afgeschaft, want vandaag of morgen zullen de ‘witten’ wel gaan protesteren tegen deze rijke en autoritaire slavendrijver waarmee ze niet geassocieerd wensen te worden. Dag Sinterklaasje! Welkom, dankbaarheidsdag! 24 november 2016 alvast in de agenda zetten dus.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>