Winterslaap

Date 22 december 2023

De kortste dag met zeven uur en eenenveertig minuten zon. Verlichte wolken, bedoel ik. Stormende wolken die hier en daar een flinke plens regen naar beneden uitstrooien. Maar vanaf vandaag gaan we bewijzen dat Schopenhauer ongelijk had. Volgens hem moet het ergste nog komen, maar de dagen gaan toch weer lengen. De natuur trekt zich niks aan van filosofen. Je kan de waarheid nu eenmaal niet bedenken. Gelukkig maar. Het mooie adagio uit het orgelconcert BWV 564 van Bach dat Vriend steeds op zijn nieuwe laptop speelt is waarheid. Niet een gefrustreerde Sartre die meent dat de hel de ander is. Ik heb zojuist een taxi besteld, want ik heb geen zin in met dit weer met zware tassen helemaal naar de bushalte te lopen, waarheen het sinds twee weken opnieuw een paar honderd meter extra lopen is. Gelukkig is het niet echt koud. Maar toch. Het liefst ging ik in winterslaap.

Eigenlijk zouden we allemaal op 2 januari massaal in ons bed moeten duiken om pas wakker te worden als de klok een uurtje naar voren moet worden verschoven. Dat lijkt me heel goed voor het klimaat. Ik vroeg ChatGPT om daar iets over te schrijven. ‘Een fascinerend concept dat de aandacht heeft getrokken, is de mogelijkheid van een gemeenschappelijke winterslaap voor alle mensen,’ antwoordde deze intelligente chatbot. ‘Deze onconventionele benadering zou niet alleen een positieve invloed kunnen hebben op het klimaat, maar ook vergelijkbaar zijn met de verminderde milieu-impact die werd waargenomen tijdens de lockdown als gevolg van de COVID-19-pandemie.’ Ja, ik kwam op het idee om ChatGPT maar eens een blog te laten schrijven, maar ‘De Mogelijkheid van een Gemeenschappelijke Winterslaap. Een Duurzaam Perspectief op Klimaatverbetering’ met vijf blokken tekst vond ik toch wat fantasieloos. En ik mis ook een beetje humor.

Oké. Hamsteren dus, iets waarbij de Appie ons regelmatig helpt. Gelukkig vraagt slapen weinig energie. Tenzij je zoveel droomt als ik de laatste tijd, want je hersenen gebruiken een vijfde van alles wat je opeet en drinkt. Maar ik zal toch eens per week even uit mijn bed moeten om geeuwend wat te eten, terwijl ik ook dagelijks wel een slok zal moeten nemen van de Appelsientje naast mijn bed. Omdat iedereen slaapt wordt er geen post en e-mail meer bezorgd en heeft ook de computer een maand rust. Overal zijn de gordijnen dicht. Er is geen verkeer op straat, behalve van een handjevol mensen dat moet waken over te toelevering van elektriciteit, gas en water, dat aan dijkbewaking doet, dat na een storm dakpannen weer terugzet en dat medische assistentie verleent als de batterij van je pacemaker leeg raakt en dat soort dingen. Er zullen wat mensen sterven, oké, maar toch stukken minder dan als iedereen actief blijft.

Ik denk dat het grootste probleem is dat we echt zo lang moeten blijven slapen, want dat zijn we niet meer gewend. En eind maart zullen we onze spieren weer wat moeten opvijzelen, maar als dieren daar geen last van hebben, zou dat voor mensen ook moeten kunnen. We missen januari, februari en maart, maar er gebeurt toch al niet zoveel in deze kale maanden. Wel jammer als je net in die tijd je verjaardag mist, maar na enkele jaren wordt er dan toch niemand meer geboren. Daarmee moet in het voorjaar wel even rekening worden gehouden. Er zullen na verloop van tijd nog wel wat Steenbokken en Rammen rondlopen, maar geen Watermannen en Vissen, zodat we het mooi droog houden. ‘Een mogelijke winterslaap voor mensen zou echter aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen,’ concludeert ChatGPT terecht, ‘waaronder de praktische haalbaarheid, sociale en economische implicaties, en de gezondheid van individuen. Niettemin opent het idee interessante discussies over hoe we collectief duurzamer kunnen leven.’

Bij deze is de discussie dus geopend. Een idee om zeker een nachtje, of beter een kwartaaltje, over te gaan slapen. Er is echter nog een voordeel dat niet genoemd is. Met Oud en Nieuw kunnen we ons lekker volproppen met oliebollen. Met een blije bolle buik en wellicht wat extra glaasjes champagne nemen we afscheid om drie maanden later verfrist en vernieuwd in een schonere wereld weer uit onze nesten te komen.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>